THBB

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından 19-21 Şubat 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Beton 2015 Fuarı etkinlikleri çerçevesinde Ekonomist Güngör Uras hazır beton sektörüne yönelik bir seminer verdi.

19 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi Efes Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen “2015 Yılında Ekonominin Genel Görünümü ve Hazır Beton Sektörüne Etkisi” başlıklı seminer yoğun ilgi gördü.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Türkiye, 107 milyon metreküp hazır beton üretimiyle Avrupa’da birinci sıradadır. Türkiye, 2009 yılından bu yana Avrupa’daki birinciliği başka ülkelere bırakmamıştır. Ülkemiz, Avrupa’da en fazla beton üreten ikinci ülkenin iki katı beton üretmektedir. Ayrıca, dünyada Çin ve ABD'den sonra en büyük beton üreticisi durumundadır. Bu büyüklükte üretim hacmi, büyük sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Türkiye Hazır Beton Birliği’nin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Türkiye Hazır Beton Birliği, ülkemizde kaliteli ve dünyayla yarışır nitelikte betonun üretilmesi ve kullanılması için çeyrek asırdır çalışmaktadır” dedi.

Seminere konuk olarak katılan Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gürdal, çimento sektörü ve sürdürülebilirlik ile ilgili bilgiler paylaştı.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık’ın ardından söz alan Ekonomist Güngör Uras konuşmasında 2015 yılı ile ilgili ekonomik öngörülerini paylaştıktan sonra bu öngörülerinin hazır beton ve inşaat sektörüne etkilerini sıraladı.

Doların yükselmesini değerlendiren Güngör Uras, “Yükselen dolar fiyatı her kesimde olduğu gibi inşaat sektöründekilerin de yeni fiyatlar oluşturmalarına yol açacak. Döviz borcu olanların borçlarının Türk Lirası karşılığı artacak. Bütün bunlar ekonomide daha önce karşılaşılan ve atlatılabilen sorunlardır.” şeklinde konuştu.

İnşaat sektöründeki risklere değinen Güngör Uras, “2015 Yılında inşaat kesiminde en büyük riski, döviz yükümlülüğü büyük olan büyük kamu projelerini gerçekleştiren grupları bazılarının ödeme sorunu ile karşılaşmaları ve konut sektöründe marka haline gelmiş bir veya birkaç grubun sarsılmasıdır. Burada güvence, Hükümet’in bu tip bir gelişmeye ilgisiz kalamayacağı güvencesidir. Çünkü inşaat sektöründe ciddi rahatsızlık Hükümetin ekonomi dengelerini alt üst eder.” yorumunu yaptı.

Seminer konuşmalarının ardından Yavuz Işık ve Güngör Uras katılımcıların sorularını cevapladılar. 


Yukarı Çık