THBB

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin 57. Çalışma Dönemi’ne ait Olağan Genel Kurulu, 27 Şubat 2015 tarihinde Ankara’daki Birlik merkezinde yapıldı.

TÇMB Genel Kurulu’na TÇMB Eski Başkanı Faruk Yağız, THBB Başkanı Yavuz Işık, AGÜB Başkanı Barbaros Onulay ve ÇEİS Genel Sekreteri Serdar Şardan da katıldı. Genel Kurul’da konuşan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün 2014 yılı tahmini çimento üretimi, tüketimi, kapasite gelişimi ve 2015 beklentileri hakkında detaylı değerlendirme yaptı. Çimento Sektörü Sürdürülebilirlik Raporu’nun 2015 yılının ikinci yarısında hazır olacağını ifade eden M. Şefik Tüzün, Çimento Sektörü Kurumsal İletişim & İmaj çalışmaları için sektörün Kurumsal Algı Araştırması ve sonuçlarının Arama Konferansı’nda değerlendirilmesi ile ilgili hazırlıklar konusunda bilgi verdi ve 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilen Birlik çalışmalarını katılımcılar ile paylaştı.

Genel Kurul’da Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık da bir konuşma yaptı. Konuşmasında, THBB tarafından Şubat ayında İstanbul’da düzenlenen Beton 2015 Fuarı hakkında bilgiler veren Yavuz Işık, hava koşullarının çok zorlu olmasına rağmen fuara ilgi ve katılımın oldukça iyi olduğunu, yerli, yabancı birçok firmanın yanında, çimento sektörünün önemli temsilcilerini de fuarda görmekten memnun olduklarını ifade etti.

Hazır beton ve çimento sektörleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Yavuz Işık, “Yıllık 107 milyon metreküp üretimle Avrupa’daki beton üretiminin başını çekmekteyiz. Dünya genelinde ise Çin ve ABD’den sonra en çok beton üreten üçüncü ülke konumundayız. Elbetteki beton üretimindeki göze çarpan bu miktar, beraberinde beton sektörünü besleyen sektörlere de bir hareketlilik kazandırmaktadır. Beton sektörü yakaladığı dünya çapında başarıyla, paydaşlarının başarısının önünü açmaktadır. Bugün Türkiye, 75 milyon ton çimento üretimiyle dünyanın beşinci büyük üreticisi konumundadır. Verilerin de gösterdiği gibi beton sektörü ve çimento sektörü birbirini besleyen sektörlerdir. Başarılarımız bağlantılı olduğu gibi gündemlerimiz ve sorunlarımız da benzerdir.” diye konuştu.

Bugün en önemli ortak gündemlerinden birisinin beton bariyerlerin ve beton yolların yaygınlaşması olduğunu ifade eden Yavuz Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Beton bariyerler sizlerin de bildiği gibi bariyerler arasında en güvenlisidir. Bu bariyerler sayesinde kazalarda can kaybı oranları azaltılabilmektedir. Maalesef, beton bariyerlerin Türkiye’deki kullanımı yeterli düzeyde değildir. Özellikle şehirler arası yollarda beton bariyer kullanımı olması gerekenin çok altındadır. Ancak, son yıllardaki çabalarımız sayesinde, özellikle şehir içindeki yollarda beton bariyer kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır.

Aynı şekilde şimdilik oldukça kısıtlı kullanım alanı bulan beton yollar, gelecekte çok daha yaygın bir kullanım alanı kazanacaktır, kazanmalıdır. Beton yollar ağır trafik yüklemelerine karşı dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür. Birliğimiz verilerine göre bugün itibariyle ABD ve gelişmiş Avrupa ülkelerinde kullanılan beton yolların oranı ortalama %10 ile %20 civarındadır. Türkiye’de Karayolları Genel Müdürlüğü’nün deneysel uygulamaları ve bazı şehirlerde belediyelerin lokal uygulamaları dışında, beton yolları ancak tünellerde görmekteyiz. Avrupa’da ve ABD’de birçok yerde uygulamasını görmekte olduğumuz beton yollar, güvenilir olduğu kadar, sağlam ve çevre dostudur. Türkiye’de beton bariyerlerin ve beton yolların yaygınlaşmasıyla çimento üreticileri ve beton üreticileri için oldukça güzel imkanlar ortaya çıkacaktır. Bu noktada beraber yürüteceğimiz çalışmalar çok faydalı sonuçlar doğuracaktır. Gelecekte, Türkiye’deki beton ve çimento üreticileri olarak güzel işler yapacağımıza yürekten inanıyorum.”


Yukarı Çık