THBB

Türkiye Hazır Beton Birliği, Beton 2015 Fuarı’na katılan sektör yetkililerini bilgilendirmek amacı ile TS EN 206 ve TS 13515 Beton Standartları ile ilgili semineri 20 Şubat 2015 tarihinde düzenledi.

İstanbul Fuar Merkezi Efes Seminer Salonu’nda gerçekleşen seminerde, Türkiye Hazır Beton Birliği Genel Sekreteri Dr. Tümer Akakın ve KGS İktisadi İşletmesi Müdürü Selçuk Uçar katılımcılara standartlar hakkında detaylı bilgi verdi.

THBB Genel Sekreteri Tümer Akakın, hazır betona Avrupa standartlarında düzenleme getiren TS EN 206 standardı ile bu standardın ulusal uygulama eki olan TS 13515 standardı ile gelen yenilikleri sıraladı. Bu yenilikler arasında; öncelikle betonun sınıflandırması ile ilgili kendiliğinden yerleşen betonun standarda dahil edilmesi ve TS 13515’in getirmiş olduğu tanımlama gereği X0 çevresel etki sınıfının betonarme betonunda kullanılamaması yer alıyor.

 

Beton bileşen malzemeleri ile ilgili getirilen değişikliklere de vurgu yapan Tümer Akakın, “çevresel etki sınıflarına göre beton tasarımındaki sınır değerlerin değiştiğini ve mineral katkı olarak öğütülmüş yüksek fırın cürufunda k eşdeğerlik kavramının yeni standartlarda tanımlandığını” belirtti.

 

Seminerin ikinci bölümünde Selçuk Uçar, betonun uygunluk ve imalat kontrolü ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Katılımcılara standartlarda tanımlanan yeni uygunluk kriterlerini gösteren Selçuk Uçar, beton imalatçılarının uymaları gereken deney ve muayene sıklıkları ile organizasyon şartlarını açıkladı. Ayrıca, betonda G İşaretlemesi için eski standartların kullanımının Aralık ayında sona ereceğini ve bu süre öncesi belgelendirme geçişlerinin tamamlanması gerektiğini önemle vurguladı.

 

Yoğun ilgi gören seminerin sonunda Tümer Akakın ve Selçuk Uçar katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

 

 

 


Yukarı Çık