THBB

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB)’nin sektörde faaliyet gösteren tesisleri iş sağlığı ve güvenliği açısından bilgilendirmek, farkındalık yaratmak, teşvik etmek ve tesislerin yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlediği Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’nın üçüncüsünde ödüller sahiplerini buldu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), iş kazaları sonucu 2014 yılında 1626 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de, dünyaya örnek olacak bir projeyle sahaya çıktı. THBB’nin sektörde iş güvenliğini artırmak amacıyla düzenlediği 3. Mavi Baret İş Güvenliği Ödülleri verildi. 

Ödül töreninde konuşan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık Türkiye’deki bütün hazır beton firmalarını, tesislerini denetime açmaya davet etti. Konuşmasına tüm THBB üyesi hazır beton tesislerinin AB standartlarına uygun üretim yaptığına dikkat çekerek devam eden THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Çeyrek asrı aşkın bir süredir Birlik olarak ülkemizde kaliteli, güvenli ve sağlam binaların temelini atmak ve geleceğimizi korumak için çalışıyoruz. Birliğimize üye olan tüm hazır beton tesisleri bu başarının devam etmesi için, AB standartlarına uygun üretim yapmaktadır. Bununla birlikte üyelerimiz teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmektedir. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz bu yarışma vesilesiyle firmalarda iş güvenliği konusundaki hassasiyeti artırarak konuya dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

Uzman denetçiler tarafından yapılan denetimler sonucu, ÇİMSA Silifke Hazır Beton Tesisi birinci, ÇİMSA Çukurhisar Hazır Beton Tesisi ikinci oldu. Üçüncülük ise 4 tesis arasında paylaşıldı: BETONSA Kemerburgaz Hazır Beton Tesisi, BETONSA Samsun Hazır Beton Tesisi, ONUR BETON Babaeski Hazır Beton Tesisi ve SELKA Eskişehir Hazır Beton Tesisi.

Ayrıca BURSA BETON İnegöl Hazır Beton Tesisi, İSTON Göztepe Hazır Beton Tesisi, İSTON Tuzla Hazır Beton Tesisi ve VOTORANTİM Başakpınar Hazır Beton Tesisi de Mavi Baret İş Güvenliği Ödülü’nün sahibi oldular.

Ağır iş kazalarının görüldüğü inşaat sektöründe kazaları ve ihmalkarlıkları önlemek amacıyla insan sağlığına, insan hayatına verilen değerin altını çizmek adına düzenlenen Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması ile ilgili THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık şunları söyledi: “İş sağlığı ve güvenliği konusu, dünyada en önemli konular arasında yer alıyor. Resmi rakamlara göre dünyada her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana geliyor. Bu durumun bilincinde olarak İş güvenliği, Birliğimizin kuruluşundan bu yana birinci önceliğimiz oldu. Maalesef inşaat sektörü ağır iş kazalarının çok olduğu bir sektör. İçinde bulunduğumuz hazır beton sektörü ise inşaat sektörünün en temel kollarından biri ve sektörümüz “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği” kapsamında ve “tehlikeli sınıf” kategorisinde yer alıyor. Yaptığımız araştırmalarda da gördük ki; Türkiye’de en fazla işçi ölümü ve iş kazaları, inşaat sektöründe meydana geliyor. Bu tabloya kayıtsız kalamazdık. Bu yüzden THBB üyesi firmaları Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’na davet ettik. Bu yarışmayla üzerimize düşen görevi bir nebze olsun yapıp, hazır beton sektöründe iş kazalarını önlemeyi, tesisleri iş güvenliği açısından bilgilendirmeyi, teşvik etmeyi ve bu tesislerin yeterliliğini ölçmeyi amaçlıyoruz.”

Gelişmiş ülkelerde yaşanan iş kazaları sayısının gelişmekte olan ülkelere oranla son derece sınırlı olduğuna dikkat çeken Işık iş kazaları istatistikleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Sosyal Güvenlik Kurumunun açıkladığı rapora göre, 2013 yılında Türkiye genelinde iş kazaları sonucu 1360 kişi hayatını kaybetmişken, 2014 yılında hayatını kaybedenlerin sayısı 1626 kişi olmuştur. 2014 yılında ölen işçi sayısı, 2013’te ölen işçi sayısının yaklaşık %20 fazlasına ulaşmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilki 2007 yılında gerçekleşen “İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri” konulu araştırma, ülkemizde ikinci defa 2013 yılında gerçekleşmiştir. Bu araştırmanın sonuçları sektörel olarak incelendiğinde %4,3 iş kazası oranı ile inşaat sektörü 3. olmuştur. Bu rakamlara kayıtsız kalmayan Birliğimiz, hazır beton sektöründe iş kazalarını önlemeyi, tesisleri iş güvenliği açısından bilgilendirmeyi, teşvik etmeyi ve bu tesislerin yeterliliğini ölçmek için bu yarışmayı geleneksel hale getirmiştir. İş sağlığı ve güvenliği konusundaki iş kazalarına ve buna bağlı ölümleri ortadan kaldırma için ise standartlar geliştirmek ve bu standartları formalite olarak değil gerçek anlamda uygulanır hale getirmek gerekmektedir.”

TÜRKİYE HAZIR BETON BİRLİĞİ 3. MAVİ BARET İŞ GÜVENLİĞİ ÖDÜLÜ KAZANAN TESİSLER

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
ÇİMSA (ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. A.Ş.) SİLİFKE HAZIR BETON TESİSİ


İKİNCİLİK ÖDÜLÜ
ÇİMSA (ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. A.Ş.) ÇUKURHİSAR HAZIR BETON TESİSİ


ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ
BETONSA (AKÇANSA ÇİMENTO SAN. VE TİC. A.Ş.) KEMERBURGAZ HAZIR BETON TESİSİ
BETONSA (AKÇANSA ÇİMENTO SAN. VE TİC. A.Ş.) SAMSUN HAZIR BETON TESİSİ
ONUR BETON (ONUR İNŞAAT MALZ. SANAYİ VE TİCARET A.Ş.) BABAESKİ HAZIR BETON TESİSİ
SELKA (SELKA HAZIR BETON TİCARET VE SANAYİ A.Ş.) ESKİŞEHİR HAZIR BETON TESİSİ

İŞ GÜVENLİĞİ ÖDÜLÜ
BURSA BETON (BURSA BETON SANAYİ VE TİCARET A.Ş.) İNEGÖL HAZIR BETON TESİSİ
İSTON (İSTON İSTANBUL BETON ELEM. VE HB FABRİKALARI SAN. VE TİC. A.Ş.) GÖZTEPE HAZIR BETON TESİSİ
İSTON (İSTON İSTANBUL BETON ELEM. VE HB FABRİKALARI SAN. VE TİC. A.Ş.) TUZLA HAZIR BETON TESİSİ
VOTORANTİM (VOTORANTİM ÇİM. SAN. VE TİC. A.Ş.) BAŞAKPINAR HAZIR BETON TESİSİ

Türkiye Hazır Beton Birliği Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması Hakkında
İnşaat sektörü ağır iş kazalarının çok olduğu bir sektördür. İnşaat sektörünün en temel kollarından biri olan Hazır Beton Sektörü “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği” kapsamında yer alan, ayrıca risk grubu olarak “tehlikeli sınıf” kategorisinde olan bir sektör. Ülkemizde mevcut hazır beton tesislerinde yaklaşık 38 binin üzerinde kişi çalışıyor. Son yıllarda hızla büyüyen hazır beton sektörü için birçok konuyla birlikte iş güvenliği konusu da önem arz ediyor. Bu nedenle THBB, sektörde faaliyet gösteren hazır beton tesislerini iş güvenliği açısından bilgilendirmek, teşvik etmek ve tesisin yeterliliğini ölçmek amacıyla Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’nı düzenlemeyi kararlaştırdı. Birçok sektöre örnek olacak bu yarışmaya ülkemizdeki tüm hazır beton tesisleri davet edildi.


Türkiye Hazır Beton Birliği Hakkında…
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO)'nin de tam üyesi olan THBB’ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, Kalite Güvence Sistemi (KGS)’nin sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.


Yukarı Çık