https://gallery.mailchimp.com/9ee1d14e60fbffc68c1abebf7/images/dfca158e-a849-49e2-ba51-301dfc3ea8e8.png

16 Eylül 2015

http://gallery.mailchimp.com/0d61bb2ec9002f0e9872b8c36/images/badge_number.gif

01

ERMCO Haberler - 2015/09

http://gallery.mailchimp.com/0d61bb2ec9002f0e9872b8c36/images/ribbon_bottom.jpg


http://gallery.mailchimp.com/0d61bb2ec9002f0e9872b8c36/images/rule.1.gif

 

Bültenimizin 2015 Sonbahar sayısına hoş geldiniz. Umarız, yaz tatilinin tadını çıkarmışsınızdır!

Bu sayıda:



ERMCO Kongresi
23rd ERMCO Congress - Istanbul, 3-4 June 2015
Haziran ayında, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), ERMCO  Kongresi’ne ev sahipliği yaptı ve çok başarılı bir kongre oldu.   Tarihi İstanbul Askeri Müze’deki toplantılara ve Boğaz’daki muhteşem adada verilen gala yemeğine yüzlerce kişi katıldı. Teknik oturumların en önemli kısmına, dünyanın önde gelen beton mühendislerinden olan Profesör Surendra Shah tarafından yapılan “Son 50 Yılda Beton Bilimindeki Gelişmeler” başlıklı konuşma damgasını burdu. İzleyiciler, bunun ardından, iki paralel oturumda temin edilen  bilimsel bildiriler arasında tercihlerini yaptılar. Lütfen, Profesör Shah’ın sunumunun videosunu izlemek için
buraya tıklayınız veya pdf formatında slaytları izlemek için buraya tıklayınız.

ERMCO Kongresi’nin tamamı kaydedilmiş ve tüm sunumlar, multimedya  formatında mevcut durumdadır; böylece, İstanbul’daki tüm bilimsel bildirileri inceleyebilmeniz ve sunumları  dinleyebilmeniz mümkündür. ERMCO web sitesindeki ERMCO 2015’e ait bu sayfadan onları görüntüleyebilirsiniz.

ERMCO faaliyetleri için yeni yapılanma
ERMCO’nun  faaliyetlerindeki sürdürülebilirlik konularının giderek artan önemi nedeni ile, Yönetim Kurulu, EcoTec Komitesi’ni bölmeye ve başkanlığı, sırası ile Olaf Assbrock  ve Jean-Marc Potier tarafından yapılacak olan, ayrı Teknik ve Sürdürülebilirlik Komiteler oluşturmaya karar verdi.
Olaf Assbrock, appointed Chairman of the ERMCO Technical Committee Jean-Marc Potier, appointed Chairman of the ERMCO Sustainability Committee
Bu iki komitenin kapsam ve programı üzerinde tartışmak üzere, önümüzdeki ay bir toplantı yapılacak.

Yönetim Kurulu ayrıca, Marco Borroni’yi, yeni Strateji & Geliştirme Komitesi Başkanı olarak atadı.
Marco Borroni, appointed Chairman of the ERMCO Strategy and Development Committee
Bu üç yeni başkanla ilgili geçmiş bilgilerini, buradan inceleyebilirsiniz.

 

Bu vesile ile EcoTec Komitesinin (2002’den beri) başkanı olan ve görevinden ayrılan Tom Harrison’a, son 13 yıldır gerçekleştirmiş olduğu yoğun çalışmaları ve çabaları nedeni ile kalpten teşekkür ediyoruz. Kendisi, ERMCO ve genel olarak beton endüstrisine büyük çaplı katkılarda bulunmuştur.   Bizimle, danışmanlık vererek çalışmaya devam edecek olmasından dolayı memnuniyet duymaktayız.

ERMCO Yönetim Kurulundaki değişiklikler
Yönetim Kurulu, ERMCO Başkanı olarak  Stein Tosterud ve Başkan Yardımcıları olarak Almanya’dan  Erwin Kern ve Türkiye'den Yavuz Işık’ı yeniden seçmiştir. Kurula, Polonya, Portekiz,  İsveç ve İsviçre’den Yeni Üyeler de katıldı.

 

Ne yazık ki, ekonomik nedenlerle,  Slovak Hazır Beton Birliği olan SAVT ayrılmıştır ve böylece, ERMCO, uzun süreden beri hizmet veren ve yardımları dokunan bir üyesini kaybetmiştir. Kendilerine, özellikle de Komiteler ve Yönetim Kurulunda yıllarca hizmet vermiş olan Pavol Knaze’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz.



SNBPE Çevre Ödülleri
SNBPE infoOn dört yıl aradan sonra, Fransız Hazır Beton Birliği, ödüllerini yeniden vermeye başladı.  Özellikle peyzaj alanındaki gelişmelere yönelik olarak, Birlik, ödüllerini, altı kategoride verdi: Mimari  İnovasyon, Kentsel Entegrasyon,  Kırsal Entegrasyon, Geridönüşüm,  Malzeme Yönetimi ve İnovatif Tasarım.  Fransızca okuyabiliyorsanız, SNBPE dergisindeki makaleyi okumak için buraya tıklayınız  ve okuyamıyorsanız bile, yarışmanın yarısı fotoğraflara yönelik olduğundan,  hazır beton tesislerinin çevresel kullanım ve tasarımındaki belirgin gelişmelere yönelik olarak, içerisindeki harika fotoğraflara bir göz atmakta yarar var.



Beton uygulamasındaki gelişmeler
Recycled aggregatesİşte, beton uygulaması ile son zamanlarda karşımıza çıkan üç yenilik. İlki, pompalanabilirlik değerlendirmesine yönelik yeni bir test yöntemidir. Beton dünyasında deneyim kazanmış kişiler sıklıkla, beton pompasının kendisinin, pompalanabilirlik konusunda en iyi test olduğunu söyleseler de, betonun pompalanmayacağı ve çeşitli yük kamyonlarının çoktan yola çıkmış olduğu anlaşıldığında, artık geç kalınmıştır; betonun sevk edilmeden önce uygun olduğunun tespit edilmesi gereklidir. Birçoğumuz, beton aynı fabrikadan geldiğinde, durum iyiyken, diğerinden, farklı bir pompa ile geldiğinde, özellikle küçük pompalarla problemler yaşamıştır.  Putzmeister, laboratuvar ya da sahada kullanılabilecek bir test yöntemi (basit bir akışölçer) geliştirdi.  Daha fazla detayı, buradan okuyabilirsiniz.  Herhangi bir kimsenin, bu yöntemle ilgili pratik bir deneyimi varsa, dinlemek isteriz.

İkinci olarak, Concrete dergisinde, kökeni ABD olan, transmikser tamburlarının temizlenmesine yönelik yeni bir robotik yöntemin olduğunu okuduk.  Suyla patlatma yönteminden yararlanıyor ve kişinin tamburun içine girme ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Açık sağlık ve güvenlik faydalarının yanı sıra, oldukça hızlı bir yöntem olduğu iddia ediliyor ve böylece, transmikser kamyonu, birkaç saat içerisinde hazır hale gelebilecek.  Daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz ve yine, lütfen, pratik deneyimlerinizden elde ettiğiniz bilgileri, bizlerle paylaşınız.

Üçüncü olarak, Concrete Engineering International dergisinin son sayısı,  iade edilen betonun arıtılmasına yönelik yeni bir katkı-bazlı yaklaşımı açıkladı.   İşlem, iade edilen betonu, doğrudan, kullanılabilir agregalara dönüştürmekte; ‘yeni’ agrega orijinale göre, daha kaba, daha az sıkılığa ve daha yüksek su emilimine sahip. Yeni agregalarla (%30 yer değiştirme ile) yapılan betonun, normal betonla karşılaştırması,  tatmin edici görünüyor.  Makale, yıkama suyunun etkisi ya da tasarrufu ile ilgili bir tartışma yapmamaktadır. Daha fazla detayı, buradan okuyabilirsiniz.



Karbonatlaştırmaya pratik bir bakış
betoniBetonun karbonatlaştırılması, beton üreticilerini giderek daha da ilgilendiren bir konudur. Beton uygulamaları ve bilim açısından da, önemi sürekli artmaktadır:

  • CO2 alımı (bir tür negatif emisyon) ile nasıl başa çıkılacağı, betona yönelik Çevresel Ürün Beyanlarını yazmalarında, üreticilerin ihtiyaç duyacağı Ürün Kategorisi kurallarının taslağının belirlenmesindeki noktalardan birisidir;
  • ve karbonatlaştırma direncinin, endüstri, betonu, mukavemetine göre açıklamaya kalktığında değerlendirilen özelliklerden biri olacağı kesindir.

Bu, genellikle, uygulamaya yönelik araştırmalar yerine, akademik araştırma meselesidir ve bu nedenle, Finlandiya beton dergisi,  Betoni’den, Helsinki’deki bu yoğun uygulama programının okunması faydalı olacaktır. Program, 1994 yılından beri yürütülmektedir.  Yıkılmış binalar üzerinde çalışılmıştır. Araştırmanın İngilizce özetini, buradan okuyabilirsiniz.



Geçirgen Beton
Amerika Birleşik Devletleri’nde, geçirgen beton, hazır beton endüstrisi için, büyük pazarlama fırsatlarından birisi olarak görülmektedir.  Avrupa’da, biz daha az dikkate alıyor gibi görünüyoruz. Ancak,  Finlandiya, organize bir geliştirme programı ile, bazı önemli adımlar attı. Bu da, geçenlerde, Betoni dergisinde yayımlandı; buradan göz atabilirsiniz. Elbette Fin dilinde yazılmış ama sonunda İngilizce bir özeti var. Ayrıca, fotoğraflar oldukça bilgi verici, görsel olasılıkları ortaya koymakta ve genel olarak, bu tip bir yol kaplama ile neler yapılabileceğine dair iyi bir fikir vermekte.  Fotoğraflara yönelik metni (Ari Mantila ve Vesa Anttila yardımıyla)  tercüme ettik- buraya tıklayınız.

 

>>> ERMCO tarafından hazırlanmış, Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından tercüme edilmiştir.


http://gallery.mailchimp.com/0d61bb2ec9002f0e9872b8c36/images/rule_footer.gif