View this email in your browser
ERMCO HABER
Ocak 2018
BİRLİKLERDEN VE PAYDAŞLARDAN
“ÇİMENTO MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE KARBON GİDERME” - ECF ÇALIŞTAYI
23 Ocak’ta, Avrupa İklim Vakfı (ECF), Brüksel’de, Avrupa çimentolu malzemeler sektöründe karbon gidermeye yönelik seçenekler, teknolojiler ve teşvikler üzerine bir çalıştay düzenledi.
Çalıştaya, Profesörler,  “Eko-Verimli Çimentolar” adlı UNEP raporunun ortak yazarı olan K. Scrivener (EPFL) ve G. Habert (ETH Zürich) başkanlık etti. Şu anda, Avrupa kontekstine referans ile konu üzerindeki raporun taslağını hazırlıyorlar.
Çalıştayın amacı, sadece çimento tesisindeki “enerji verimliliği” yaklaşımından, değer zinciri boyunca “kaynak verimliliği” yaklaşımına yönelik hareketlenme ile ilgili bir strateji sunmak.
Çimento, beton ve yapılar için düşük CO2 çözümü gündemin ana başlıklarını oluşturdu. Sunumlara, bu LİNK’ten okuyabilirsiniz.

“TRANSMİKSER BETTY” 2050’YE AİT BİR ÖYKÜ…

Bir zamanlar, 2050’li yılların ortasında, Oslo fiyortlarındaki dijital inşaat malzemelerinden oluşan geniş toplulukta yaşayan, adı TM63X, lakabı ise “BETTY” olan bir transmikser vardı. Topluluğunu çevreleyen 100 km2’lik alanda, her türlü beton dağılımını yapabilen, her türlü görevin altından kalkabilen, son teknoloji ile donatılmış, tamamıyla dijital bir makineydi. Çevresinde birçok iyi arkadaşı olduğu için yaşamında çok mutluydu. Filodaki diğer transmikserlerin çoğu oldukça gençti, hepsi kendi kendini yönetebiliyordu ve tamamen dijital hale getirilmişti; topluluktaki, pompalardan oluşan grup da, oldukça genç ve güzeldi çünkü neredeyse her gün, teslimatların ardından, bir parti gibi geçen, yeniden enerji kazanmış ve iyileşmiş halde garaja çekilene dek, bol bol su ve sünger toplar ile oynadıkları, yıkanma mesaisi yapıyorlardı. Devamını buradan okuyabilirsiniz.

HAZIR BETON ÜRETİMİNDE İNOVASYON:
BETON TESLİMATI VE YERLEŞTİRİLMESİNDE “YEŞİL TEKNİKLER”

Yakın geleceğin kamyonları, hiç şüphesiz bugün olduklarından farklı olacaklar– çünkü, şehirlerin içinde hareket etmelerine izin verilen kamyonların sessiz olması ve neredeyse tamamen CO2 emisyonsuz olmaları gerekecek. Bunun anlamı yeni (elektrikli) motorlar, pompalama için yeni aparatlar demek… kısacası  İNOVASYON demek. Endüstrinin ihtiyaçlarına daha iyi odaklanabilmek amacı ile ERMCO “Beton Teslimatında Yeşil Teknolojiler” Çalışma Grubu kuruldu. ERMCO, tüm ilgili kamyon ve/veya pompa şirketleri ile ekipman üreticilerini, gereksinim ve çözümlerin yanı sıra, yeni makinelerin, gelecekteki potansiyel pazarının nerelere ulaşacağını belirlemek üzere, Çalışma Grubunun toplantılarına katılmaya davet ediyor. Katılmak isterseniz, lütfen, secretariat@ermco.eu adresine e-posta yollayınız; sizinle iletişim kuracağız.
ERMCO 2018 KONGRESİ - OSLO
 SON PROGRAM İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.
 

 
UYGULAMALAR
GELECEK DÜNYANIN EN YÜKSEK BİNASININ BETON TEMELİ
İspanyol/İsviçreli mimarlar ve mühendis Santiago Calatrava Valls tarafından tasarlanan  Dubai Creek Tower, dünyanın en uzun binası olacak.
 
Yaklaşık 20 metre kalınlığındaki kazık başlığı, çok katmanlı, sıralı, beton üst kısım, yükleri temel kazıklarına taşıyor. Bugüne kadar, 60.000 ton kadar ağırlığı olan, 25.000 metre küp civarında beton döküldü– Kanada’daki CN Tower’ın ağırlığının yarısı.

Ayrıca, 12.000 ton civarında çelik takviyenin yerleştirilmesi gerçekleştirildi - Eiffel Kulesi’nin ağırlığının neredeyse iki katı.
Devamını buradan okuyabilirsiniz.

DÜNYA NÜFUSUNUN %70’İ, BETON BİNALARDA YAŞIYOR @ConcreteInitiative
- Dünya nüfusunun %70’i, beton binalarda yaşıyor.
- İnşaat çıktısında harcanan her 1€ için, toplam ekonomik faaliyette 3€ oluşturuluyor.
- Standart bir ailenin evindeki betonun maliyeti 7.000€ bedelinden daha az.
-Avrupa’daki beton üretiminin değeri 74 milyar €.
 -Konvansiyonel binalardaki enerji tüketimi, tipik olarak yılda 150-200 Kwh/m2.
- Mevcut teknoloji, yılda 50 Kwh/m2 ya da daha az enerji kullanan binalar yapılmasına imkân tanıyor.
- Channel Tüneli’nde kullanılan betonun, 120 yıl dayanacağı, sözleşme ile garanti edildi.
- Her bir km beton yol, 30 yıllık bir dönemde, taşıtların CO2 emisyonlarını 1.000 ila 4.000 ton kadar azaltıyor.
POLİSTİREN BETON BLOKLAR, MİMARLARA, YENİ İNŞAAT SEÇENEKLERİ KAZANDIRIYOR

Polistiren beton bloklar hafif, güçlü ve etkileyici ısıl özelliklere sahip. Atık ürünler de dahil, bir dizi malzemenin kombinasyonundan ortaya çıkarıldı.
Devamını buradan okuyabilirsiniz.
 
DÜNYANIN İLK, MİKRO BETONARME ÜRÜNÜ 3D BASKI KÖPRÜSÜ
Catalonia İleri Düzey Mimarlık Enstitüsü (IAAC), 3D baskılı imalat tekniğini, mimariye taşımaya çalışıyor. Bu kapsamda, mikro-betonarme olarak, 12 metre uzunluk ve 1,75 kalınlığa sahip olan, dünyanın ilk 3D yaya köprüsünü tasarlayıp inşa ettiler.
Devamını buradan okuyabilirsiniz.
BETONDAN YAPILANLAR
Bu bülten, ERMCO tarafından hazırlanmış Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından tercüme edilmiştir.

Önceki bültenlere ulaşmak için buraya tıklayınız
Copyright © 2017 Türkiye Hazır Beton Birliği, All rights reserved.
THBB

Our mailing address is:
Türkiye Hazır Beton Birliği
Rüzgarlıbahçe Mah. Özalp Çıkmazı Sk. K Plaza No:2 Kat:3 Kavacık
Istanbul 34805
Turkey

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list