THBB

Amerikan Beton Enstitüsü Türkiye Temsilciliği toplantısı yapıldı

Amerikan Beton Enstitüsü Türkiye Temsilciliğinin (ACI Turkey Chapter) 2020 yılının ilk toplantısı Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) ev sahipliğinde gerçekleşti.

29 Ocak 2020 tarihinde THBB’nin Kavacık Ofisi’nde düzenlenen toplantı, Amerikan Beton Enstitüsü Türkiye Temsilciliği Başkanı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Özturan’ın konuşmasıyla başladı. 1990’lı yıllardan günümüze ACI Türkiye Temsilciliği ile ilgili gelişmeleri aktaran Turan Özturan, ACI Türkiye Temsilciliğinin özellikle eğitim ve bilimsel amaçlı çalışmalara odaklanmak üzere oluşturulduğunu söyledi. Üyeliğin beton teknolojisine bilimsel, profesyonel ilgisi olan ve sektörle ilgili herkese açık olduğunun altını çizen Turan Özturan, ACI Türkiye Temsilciliğinin, belirli bir teknolojinin, yöntemin ülke çapında yayılması ve gelişmesine destek olmak, yeni teknik gelişmeleri ve uygulamaları takip etmek, ortak AR-GE projeleri, ödüller ve seminerler düzenlemek gibi birçok faaliyette bulunduğunu ifade etti.

Yaptığı araştırmalar, eğitim ve uygulamalarla Türkiye`de ve dünyanın diğer deprem bölgelerinde betonarme tasarımının gelişmesine katkıları nedeniyle “ACI Onursal Üyelik Ödülü”ne layık görülen ODTÜ Emekli Öğretim Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Adjunct Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Ersoy “Çağın Değişen Koşullarında Yapı Mühendisliği” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Tarihteki görkemli yapıları oluşturanların hem mimar hem de mühendis olduklarını, mimar mühendis ayrımının olmadığını onlara genelde “Usta” denildiğini ifade eden Uğur Ersoy, o dönemin ustalarının bir yapıyı oluştururken çıraklık ve kalfalık dönemlerinde ustalarından öğrendiklerinden kendi edindikleri deneyimlerden ve olağanüstü mühendislik önsezilerinden yararlandıklarına dikkat çekti. Bilgisayarı, interneti, sunulan yazılımları akıl, bilgi ve deneyim süzgecinden geçirerek kullanan mühendisler için Bilişim Devriminin harikalar yarattığını belirten Prof. Dr. Uğur Ersoy, günümüzde birçok meslektaşımızın bilişim devriminin, deneyim ve mühendislik önsezisi ile malzeme ve yapı  davranış bilgisini gereksiz kıldığına inandığını, bunun fahiş bir hata olduğunu ve ülkemizde depremin büyüklüğü ile orantılı olmayan can ve mal kaybının temel nedenlerinden birinin de bu anlayış olduğunun altını çizdi.

Amerikan Beton Enstitüsü Türkiye Temsilciliği (ACI Turkey Chapter) hakkında

1904 yılında kurulan ve merkezi ABD Michigan olan Amerikan Beton Enstitüsü (ACI) beton yapıların tasarımını, yapımını, imalatını ve bakımını iyileştirme amacı ile çalışmalarını sürdürmektedir. ACI hâlihazırda 120’den fazla ülkede 30.000 üye ile çalışmalarını gerçekleştirmektedir. ACI üyeliği tüm dünyadaki yapı tasarımcılarını, mimarları, inşaat mühendislerini, eğitimcileri, yüklenicileri, beton ustalarını/teknisyenlerini, malzeme tedarikçilerini, test laboratuvarlarını ve üreticileri içermektedir.

ACI Türkiye Temsilciliği, ACI kuruluş felsefesinde önceliklenen amaçları gerçekleştirme hedefiyle çalışmalar yapmaktadır. Beton ürünleri ile yapıların tasarımı, üretimi, yapımı ve bakımı aşamalarında gelişme sağlamak için bilginin toplanması, ilişkilendirilmesi ve dağıtılması amacıyla eğitim, teknik uygulama, bilimsel inceleme ve araştırma çalışmalarını kâr amacı gütmeyen şekilde üyelerinin çabalarıyla gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.

 

 


Yukarı Çık