THBB

Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi (KGS), Katkı Üreticileri Birliği (KÜB) ile yapmış olduğu işbirliği kapsamında KÜB üyesi kimyasal katkı üreticilerini habersiz denetimlere tabi tutuyor.

Ülkemizde depreme dayanıklı yapılaşma açısından en önemli unsurlardan biri beton kalitesidir. Bunun sağlanması için, THBB tarafından 1996 yılında oluşturulan “Kalite Güvence Sistemi (KGS)” ile beton üreticileri etkin bir şekilde denetlenmektedir. Bu denetimleri bir ileri aşamaya taşımak için, THBB ve KÜB arasında imzalanan protokol dahilinde 2014 yılından bu yana betonda kullanılan kimyasal katkılar KGS denetimlerine tabi tutuluyor.

Denetimlerde, KGS’nin uzman ekipleri katkı üreticilerine önceden haber vermeden hazır beton tesislerinden katkı numuneleri alıyor. Alınan numuneler, THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarı’nda deneylere tabi tutularak ve katkıların performansı daha önceden beyan değerlerine uygun olup olmadığı belirleniyor. Daha sonra oluşturulan raporlar KÜB Yönetim Kurulu’na iletiliyor. Böylece katkı üretim performanslarının uygun hale getirilmesi sağlanıyor.

KGS’nin yaptığı bu denetimler, ülkemizdeki yapıların depreme dayanıklı ve uzun ömürlü olması yönündeki çalışmalara büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunlaştığı bu dönemde, en önemli yapı malzemesi olan beton ve betonla ilgili ürünlerde böyle örnek denetim mekanizmaların oluşturulması hayati önem arz etmektedir.


Yukarı Çık