THBB

Her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Türkiye Hazır Beton Birliği iftar yemeği, bu yıl 9 Temmuz 2015 tarihinde Cemile Sultan Korusu'nda düzenlendi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen yemekte, hazır beton sektörünün temsilcileri bir araya geldi.Yemek sonrasında bir konuşma yapan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, sektörel değerlendirmede bulundu.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, "Yakın süreçte sektörümüzü etkileyecek bir tehlike görünmemesine karşın, ekonomik verileri daha iyi okuduğumuz, yatırım fırsatlarını daha iyi değerlendirdiğimiz ve sektör bileşenleriyle birlikteliğimizi artırdığımız bir dönem geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Işık, sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen iftarda inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu dile getirerek, sektörün son 10 yılda sürekli bir büyüme gösterdiğini hatırlattı.

Bu büyümenin son birkaç yılda önceki hızını kaybetmeye başladığına işaret eden Işık, bu azalmanın nedenlerini anlamak ve sektör büyümesini hızlandırmak için piyasaların iyi okunmasının ve çeşitli önlemler alınmasının gerekliliğine işaret etti.

Yavuz Işık konuşmasında Avrupa ekonomisi ve Avrupa'daki sektörün durumu konusunda değerlendirmelerde bulunarak, şunları anlattı:

"Ekonomistler önümüzdeki iki yıllık dönemde Avrupa'daki inşaat sektöründe ufak çapta bir canlanma beklemekle beraber, oluşacak büyümenin Avrupa'yı şu anda içinde bulunduğu durumdan çıkaramayacağını öngörmektedir. Avrupa Komisyonu hem inşaat sektörünü canlandırmak hem de şu anda gündeminde olan enerji verimliliği yüksek bina hedefini gerçekleştirmek amacıyla Temmuz 2012'de 'İnşaat 2020' ismiyle bir hareket planı belirlemiştir.

Amacı, uygun yatırım koşulları oluşturmak, inşaat sektörünü daha fazla istihdama dayalı bir sektör haline getirmek, kaynak verimliliğini ve çevresel performansı geliştirmek, AB'deki inşaat kuruluşlarının uluslararası rekabet gücünü yükseltmek ve inşaat piyasasını güçlendirmek olarak tanımlanmıştır. Avrupa Komisyonu bu hareket planıyla genç ve kalifiye işgücünü sektöre çekmeyi ve iç piyasayı canlandırmayı hedeflemektedir."

Türkiye'nin bu tarz sorunlarının olmadığına dikkati çeken Işık, ülkenin büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu, sektörün de ileri ve geri bağlantıları kuvvetli sektörlerden biri konumunda bulunduğunu ifade etti.

 

Işık, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'de 2004-2013 döneminde GSYH gelişim hızı yıllık ortalama yüzde 4,9 olurken, inşaat sektörü yıllık ortalama yüzde 5,9 büyümüştür. Kriz duyarlılığı yüksek olduğu için 2008- 2009 yıllarında inşaat sektöründe yüksek oranlı daralmalar görülmüştür. 2009'dan sonra ise sektör yeniden büyüme trendine geri dönmüştür. İnşaat sektörünün GSYH içindeki payı 2012 yılında yüzde 5,7 iken, sektör GSYH'den daha hızlı büyüme göstermiş ve payı 2013 yılında yüzde 5,9, 2014 yılının ilk 9 ayında ise yüzde 6 olmuştur.

Konut sahipliği, yapı malzemeleri, lojistik, ticaret gibi güçlü ileri ve geri bağlantılara sahip olduğu sektörler dahil edildiğinde inşaat sektörü ve etrafındaki faaliyetlerin GSYH içindeki payının yüzde 20-25 aralığında olduğu tahmin edilmektedir."

Işık, inşaat sektörü için bir daralma söz konusu olmakla beraber, henüz inşaat sektörü ve alt sektörler için yakın vadede bir tehlike görülmediğini belirterek, "Sektörel büyümenin gerçekleşmesi Türk ekonomisindeki, özellikle sanayideki büyümeden bağımsız düşünülmemelidir. Önümüzdeki yakın süreçte sektörel tehlike görünmemesine karşın, ekonomik verileri daha iyi okuduğumuz, yatırım fırsatlarını daha iyi değerlendirdiğimiz ve sektör bileşenleriyle birlikteliğimizi artırdığımız bir dönem geçirmemiz gerektiğini düşünmekteyim" diye konuştu.


Yukarı Çık