THBB

Yavuz IŞIK
THBB Yönetim Kurulu Başkanı
President

Değerli üyeler ve sektörümüzün değerli paydaşları, hazır beton sektörünün temsilcisi olarak çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Birliğimizin üyesi ve Bölgesel Sistem Operatörü olduğu İsviçre merkezli Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council), CSC Belgelendirmesi kapsamında çıtayı yükseltmek ve sorumlu kaynak kullanımı uygulamalarını sürekli olarak geliştirmek amacıyla Teknik El Kitabı’nı güncelledi. CSC Teknik El Kitabı’nın yeni sürümü 3.0, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girdi. Bu vesileyle, çevreye duyarlı üretim yapan ve sürdürülebilirlik odaklı çalışan hazır beton, çimento, agrega ve prefabrik sektörlerindeki tüm firmaları bir kez daha bu sisteme dâhil olmaya davet ediyorum.

Meslek içi eğitimlerimiz ve mesleki yeterlilik sınavlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Transmikser ve Pompa Operatörleri Kursları 2023 yılı Ana Sponsorumuz Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin katkılarıyla transmikser üzerinde uygulamalı ve teorik olarak düzenlendiğimiz Ekonomik ve Güvenli Sürüş Eğitimi’ni aralık ayında Kayseri’de iki tesiste gerçekleştirdik. Meslek içi eğitimlerimiz, sektörümüzün kalifiye personel ihtiyacını karşılayarak önemli bir görevi yerine getiriyor. 

Aralık ayında İstanbul, Tekirdağ, Ankara, Kahramanmaraş ve Hatay’da toplam 12 Beton Santral Operatörü Mesleki Yeterlilik Sınavı yaptık. İş güvenliğine uygun çalışmak ve sorunlarla karşılaşmamak adına personelinizin Beton Pompa Operatörlüğü ve Beton Santral Operatörlüğü Mesleki Yeterlilik Belgesi alması için THBB MYM’ye başvurularınızı bekliyoruz. 

Sektörümüzde kullanılan ağır vasıta araçların kullanımı için hem teorik hem de araç üzerinde uygulamalı yeni bir eğitim geliştirdik. ABS, ESP ve diferansiyel kilit sistemlerinin etkili bir şekilde kullanılması, motor freninin stratejik olarak uygulanması ve akıllı sürüş modlarıyla entegre olması konularını anlattığımız “Ağır Vasıta Araçların Teknik Özellikleri” Eğitimimizi araçlar üzerinde uygulamalı olarak yapıyoruz. 

Bu projelerimiz devam ederken seminer organizasyonlarımızı sürdürdük. THBB olarak İstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik-Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Programı’nın düzenlediği “Beton Teknolojisi” konulu seminere konuk olduk. Aralık ayında İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy Yerleşkesi Ataköy Binası’nda yapılan Seminerde Birliğimiz ve çalışmalarımız hakkında bilgi verip beton ve beton teknolojisindeki son gelişmelerden ve hazır beton sektöründeki kariyer imkânlarından bahsederek öğrencileri mezuniyet sonrası sektörümüzde çalışmaya davet ettik.

Sektörümüzü bütün platformlarda temsil ediyor, etkinlikleri ve gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) kasım-aralık aylarında telekonferans yöntemiyle yapılan Yönetim Kurulu, Sürdürülebilirlik Komitesi ve Döngüsel Ekonomi Çalışma Grubu ve Teknik Komite toplantılarına; Üyesi ve Bölgesel Sistem Operatörü olduğumuz Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (CSC) aralık ayında yapılan Yönetim Kurulu toplantısına; Avrupa Beton Kaplamaları Birliğinin (EUPAVE) aralık ayında Brüksel’de ve telekonferans yöntemiyle yapılan Olağanüstü Genel Kurulu, Yönetim Kurulu ile Teknik ve Tanıtım Komitesi toplantılarına katılarak ülkemizi ve sektörümüz etkileyen gelişmeleri takip ettik.

Sektörümüzün gelişimi ve sorunlarımızın çözümü için çalışmalarımızı aralıksız devam ediyoruz. Aralık ayında telekonferans yöntemiyle yaptığımız Teknik Komite ile Çevre ve İSG Komitesi toplantılarımızda sektörümüzü ilgilendiren önemli gelişmeleri görüşerek kararlar aldık. 2016 yılından bu yana her ay hazırladığımız Hazır Beton Endeksi Raporlarımızı, 2022 yılından bu yana her ay hazırladığımız İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporlarımızı ve THBB Akademi Teknik Bültenlerimizi üyelerimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza göndermeye devam ediyoruz.

Geçtiğimiz aylarda yaptığımız çalışmaları özetledikten sonra ekonomik değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünya ekonomileri 2024 yılına iyimser bir hava ile başladı. ABD üretici fiyatlarında beklentilerin üzerinde düşüş yaşanması, Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz indirimlerine mart ayında başlayacağı tahminlerini kuvvetlendirmektedir. ABD vadeli işlemler piyasaları bu yılın mart ayından başlayarak yıl sonuna kadar 200 puanlık faiz indirimini fiyatlıyor. Bu beklentiye paralel olarak 2 yıllık tahvil faizleri sert gerileme ile geçen yılın mayıs ayından beri gördüğü en düşük seviyelere geriledi ancak dünya genelinde reel ekonomilerde bu beklentilerin yansımasını henüz görmeye başlamadık. En son Çin Merkez Bankası beklentilerin aksine politika faizini indirmedi. Ekonomik büyümeyi desteklemek üzere borçlanma maliyetinin aşağı çekileceği yönündeki beklenti realize olmadı.

Diğer yandan özellikle ABD ve İngiltere’nin Kızıldeniz’deki ticari gemileri hedef alarak, küresel lojistiği baltalayan Yemen’deki Husileri vurması sonrasında Gazze savaşının yayılacağına yönelik endişe, son dönemde küresel piyasalardaki en önemli konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte petrol fiyatlarında ortaya çıkabilecek ciddi artışlar tüm ekonomilerin enflasyonla mücadelelerine sekte vurabilecektir.  

Türkiye açısından 2024 yılında, enflasyonla mücadele ile birlikte ekonomik büyüme konusu ön plana çıkacak gibi görünmektedir. Geride bıraktığımız yılda ülkemizde sanayi üretiminin dalgalı bir seyir takip ettiğini görmekteyiz. En sert daralma deprem felaketinin yaşandığı şubat ayında %5,9 olurken, genel seçimler sonrasında zayıf bir hareket göze çarpmaktadır. Öyle ki son açıklanan veriler ile birlikte 2018 yılından bu yana üst üste beş aylık daralma ile en uzun seriyi yaşadık.

İhracatta artan üretim maliyetleri, iç pazarda finansmana erişimin zorlaşması ve fiyatının artması, talebi daraltmaya yönelik alınan tedbirlerin neticesi olarak üretimin çarkları yavaş dönmektedir. 2024 yılında özellikle yerel seçimlerin ardından enflasyonla mücadelede kararlı adımların atılması sonrasında bu yavaşlamanın artmasını beklemekteyiz. Türkiye’nin risk primindeki düşüş ve kredi notuna ilişkin uluslararası kuruluşların olumlu değerlendirmelerine rağmen ekonomi hız kesmeye devam edecektir.  

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin B3 olan kredi notunda bir değişikliğe gitmemesine rağmen görünümünü beklentilere paralel olarak yukarı yönlü revize etti. Görünümün “pozitif”e doğru değişmesinin ana nedeni, ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik ve özellikle de geleneksel para politikasına dönüş olduğu belirtilmiştir. “Bu, sürdürüldüğü takdirde, Türkiye’nin önemli makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması olasılığını önemli ölçüde artırır.” değerlendirmesi bizim açımızdan önemlidir.

Konut satışlarında Türkiye 2023 yılını, bir önceki yıla kıyasla ciddi bir düşüş ile kapattı. Kasım ayındaki %20 oranındaki düşüş, yılın bütününde %15 olarak gerçekleşmiştir. Bunda özellikle ipotekli yani banka finansmanlı yapılan satışlardaki %33 oranındaki düşüşün etkisi büyük görünmektedir. 2023 yılının neredeyse genelinde tüm kredi türlerinde yaşanan erişim sorunu konut satışlarını geriletmiştir. Aynı zamanda yıllık bazda %67 ile enflasyona paralel bir artış sergileyen inşaat maliyetlerinin de konuta olan talebi aşağı çektiği yadsınamaz bir gerçektir.

2,5 aydan daha az bir süre sonra ülkemizde gerçekleşecek olan yerel seçimler sonrasında yakın vadede bir seçim bulunmamaktadır. Bu da özellikle ülkenin yapısal sorunlarına el atılması açısından önemli bir fırsattır. Enflasyonun kronik hâle gelmesinin engellenmesi için mevcut sorunların çözümü noktasında atılacak adımların önemli olduğunu düşünmekteyiz.  

Bu vesileyle, 2024 yılının tüm insanlığa barış, esenlik, huzur ve mutluluk getirmesini, birlik ve beraberlik anlayışımızın daha da pekişmesini temenni eder; yeni yılın ülkemiz ve sektörümüz için verimli ve başarılı geçmesini dilerim.


Yukarı Çık