THBB

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile yapılan protokol çerçevesinde Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı halkımızı olası bir afete hazırlamak, yapısal olmayan tehlikeleri azaltmak ve depreme karşı dayanıklı yapı üretimi konusunda bilgilendirmek amacı ile ücretsiz eğitimler vermek üzere 30 ilde dolaştırılmıştır. Gidilen bölgelerde bulunan THBB üyeleri dağıtılan broşürlerde tanıtılmıştır. Ayrıca, yerel gazetelere THBB ilanları verilerek hem Deprem Eğitim Tırı’nın duyurusu yapılmış hem de üyelerimizin tanıtımı yapılmıştır.

Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı ile İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Yalova, Balıkesir, Erzincan,  Gümüşhane, Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun, Zonguldak, Bartın, Ankara, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Isparta, Antalya, Eskişehir, Denizli, Aydın, Manisa, Bolu, Sakarya, Tekirdağ, Kırklareli ve Çorlu’ya gidilerek 2-3 gün süreyle eğitimler verilmiştir. Yapılan eğitimlere Valiler, Belediye Başkanları, öğretmenler, öğrenciler, sivil savunma uzmanları, yerel yönetim çalışanları, kamu kuruluşları çalışanları ve halkımızdan yaklaşık 25.000  kişi katılmıştır.

Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tır'ı içinde 6mX2,4 metre alana  yerleştirilen oturma odası ve mutfaktan oluşan simülasyon odasında, katılanlara 4,8 büyüklüğünde ve 38 saniye süreyle gerçekçi deprem anı yapay olarak yaşatılmıştır. Uygulama öncesi vatandaşlara 30 dakika süren bir Temel Bilinçlendirme Semineri verildikten sonra Tır’da yaklaşık 5 kişiye 5 dakikalık uygulamalı eğitimler verilmiştir.

Gidillen illerde THBB tarafından depreme karşı dayanıklı yapı üretimi konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla hazırlanan ve bölgede bulunan üyelerimizin iletişim bilgilerinin yer aldığı “Deprem Broşürü”; “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası”; yaralanma, kırık, yanık, kimyasal madde tahrişi gibi sıklıkla karşılaşılan vakalara ilişkin temel ilkyardım bilgilerini çizilmiş özel resimler eşliğinde veren “İlk Yardım Kitabı” ve ülkemizde deprem riskine dikkatleri çekmek ve depreme dayanıklı yapı üretiminin önemini vurgulamak amacıyla hazırlanan 4 kısa filmin yer aldığı “Kurabiye Binalar VCD’si” katılımcılara verilerek depreme karşı dayanıklı yapılaşma konusundaki sorular yanıtlanmıştır. Ayrıca, Eğitime katılanlara B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Afete Hazırlık Eğitim Birimi tarafından geliştirilen ve THBB katkıları ile çoğaltılan “Aile Afet Hazırlık Planı” ve “Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması” içerikli eşyalarımızın sabitlenmesi ile ilgili temel bilgilendirme dokümanlarından verilmiştir.


Yukarı Çık