THBB

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından ekonomi toplantıları çerçevesinde düzenlenen seminerin konuğu bu kez Ekonomist Ege Cansen oldu.

İstanbul’da Hilton Bosphorus Oteli’nde 8 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen “2015 Yılında Ekonominin Genel Görünümü, İnşaat ve Hazır Beton Sektörüne Etkisi” başlıklı seminer THBB üyeleri tarafından yoğun ilgi gördü.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık; “Birliğimiz, ülkemizde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesini sağlamayı hedeflemektedir. Kaliteli üretimin sağlanması ve standartların uygulanması denetimle mümkündür. Biz, üyemiz olan tüm hazır beton tesislerinde, AB standartlarına uygun üretim yapıldığının garantisini veriyoruz. Üyelerimiz teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmektedir. 20 yıldır üyelerimizin tesisleri, standartlara uygun üretim yapılması için KGS - Kalite Güvence Sistemi aracılığıyla sürekli denetlenmektedir. Türkiye’de Avrupa standartlarında beton üretilmesinde KGS’nin önemi çok büyüktür. Şu anda ülkemizde beton üretiminde tek etkin ve verimli denetim, Birliğimiz tarafından 1995 yılında kurulan KGS tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra, habersiz ürün denetimleri de yapılmaktadır. Bu sayede tesislerin üretim kalitesinde süreklilik sağlanmaktadır” açıklamasıyla Kalite Güvence Sistemi’ne dikkat çekti.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık’ın ardından söz alan Ekonomist Ege Cansen konuşmasında ekonomi ile ilgili doğru bilinen yanlışlara değinerek ekonominin genel görünümü konusunda bilgi verdi.

Ucuz döviz devrinin bittiğini vurgulayan Ege Cansen, “2009 yılından Türkiye’nin ekonomi politikası değişmiştir, 2009 yılından önce düşük faiz-yüksek kur politikası izlenirken 2009 yılından sonra yüksek faiz düşük kur politikası izlenmeye başladı. Türkiye ekonomik yapı olarak sağlıklı bir dönüşümden geçmektedir. Bir paradigmadan başka bir paradigmaya geçiş yapılırken küresel ekonominin de etkisiyle ekonomi yavaşlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Ege Cansen inşaat sektörünün sürdürülebilirliği hakkında, “İnşaat sektörü, uluslararası ticareti yapılabilecek bir sektördür. Türkiye, döviz dengesini sağladıkça inşaatta sürdürülebilirlik sağlanacaktır. İspanyollar ve Portekizler, Almanlar ve İngilizlere yıllarca bina ihracını gerçekleştirerek bunun yapılabileceğini kanıtladı. Ekonomik dönüşümümüzün tamamlanmasıyla Türkiye’de de bina ihracatı hız kazanarak büyüyecektir. Devlet büyükleri tarafından kararlılık sağlandığı takdirde Türkiye ithalatçıların cenneti olmaktan çıkıp, ihracat yapan bir ülke konumuna gelecektir.” yorumunu yaptı. 


Yukarı Çık