THBB

Türkiye Hazır Beton Birliği Yapı Malzemeleri Laboratuvarı’nda NT Build 492 Hızlı Klor Geçirgenliği Deneyinden sonra bir diğer durabilite (kalıcılık) deneyi olan “ASTM C1202-12 Betonun Klor İyonu Geçişine Karşı Direnci” deneyinin yapılmasına başlandı.

ASTM C1202-12 Betonun Klor İyonu Geçişine Karşı Direnci deneyi, içerisinden klor iyonlarının geçişine karşı betonun gösterdiği direncin elektriksel olarak ölçülmesi mantığına dayanıyor.

Bilindiği üzere betonarme yapılarda beton içerisinde çelik donatılar bulunmaktadır. Özellikle köprü ayakları gibi su altı yapılarda ortamdaki klor iyonları, beton içerisine nüfus ederek demir donatının korozyonuna sebep olmaktadır. Bu etki betonun kullanıldığı, nem oranının yüksek olduğu ortamlarda da geçerli olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında üretilen betonun geçirgenliği ne kadar düşük olursa betonarme yapının çevresel etkilerden zarar görme olasılığı o kadar düşük olacaktır. Son yıllarda özellikle şiddetli çevresel etki şartlarına maruz kalacak yapıların tasarım aşamasında yapının servis ömrüne göre projelendirme yapıldığı görülmektedir. Bu deney, betonun üretilmesi aşamasında olumsuz ortam şartlarındaki uzun süreli dayanıklılığın önceden tahmin edilerek çevresel şartlara uygun beton dizayn edilmesine ve servis ömrü daha uzun yapılar inşa edilmesine olanak sağlayacaktır.

 

 

 

 

 


Yukarı Çık