THBB

Yavuz IŞIK
ERMCO ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı
President of ERMCO and THBB

Geçtiğimiz ay Birliğimizin Eski Başkanlarından İlhami Yumak’ı kaybettik. Birliğimizin gelişmesi için büyük emek veren değerli insanların başında gelen İlhami Bey’i rahmetle ve minnetle anıyor, ailesine, sevdiklerine ve camiamıza başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (Concrete Sustainability Council) üyesi ve Bölgesel Sistem Operatörü olarak sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerimize devam ediyoruz. CSC Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi kapsamında belgelendirilen ÇİMKO’nun Narlı Çimento Fabrikası ile Osmaniye ve Altınşehir Hazır Beton Tesislerine belgelerinin takdimi için ÇİMKO’nun ev sahipliğinde Gaziantep’te bir tören düzenlendi. Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve ÇİMKO Çimento ve Beton Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, ÇİMKO Genel Müdürü Dr. Önder Kırca ve protokol başta olmak üzere töreni onurlandıran herkese teşekkür ederim. Birliğimiz üyesi ÇİMKO’yu başarılarından dolayı bir kez daha kutluyor ve bu belgelendirmelerin çok büyük başarılara vesile olmasını diliyorum.

CSC Belgelendirme Sistemi’ne bölgemizdeki ülkeler de ilgi gösteriyor. Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi’de National Cement Factory’nin belgelendirilmesi yapılarak belgesi takdim edildi. Bu Sistem hakkında bilgilendirme çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Son olarak, OYAK Çimento ve Beton Grubu ile İSTON için bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik.

12 Kasım 1999’da meydana gelen Düzce Depremi’nin 20’nci yıl dönümü vesilesiyle bir basın açıklamasında bulunduk. Açıklamamızda, standart dışı beton kullanımı ile uygulama ve proje hatalarının depremlerde yıkıma neden olduğunu ve KGS belgeli kaliteli hazır betonun olası bir depremde birçok hayat kurtaracağını ifade ettik. Mevcut binalarda halkımızın sağlıklı ve güvenilir deprem performans analiz raporu almasını sağlamak için çalışmalara başladığımızı da duyurduk.

Ocak ayında bir basın açıklamasında bulunarak yağışların artmasıyla birlikte kentlerde geçirimli beton kullanımının önemine dikkat çektik. Son yıllarda aşırı yağışlar sonucunda sel felaketleri yaşanıyor. Geçirimli beton, yağmur ve yüzey akış sularının yer altına sızmasına olanak vererek yer altı su seviyesinin korunmasına yardımcı oluyor ve taşkın afeti risklerini azaltıyor.

Mesleki Yeterlilik alanında çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz. Aralık ayında Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından düzenlenen 3. Mesleki Yeterlilik Çalıştayı'na katılarak sektörümüzü temsil ettik. Aralık ve ocak aylarında Beton Pompa Operatörü Mesleki Yeterlilik Sınavlarımızı Kayseri ve Samsun’da Votorantim tesislerinde ve Bolu ve Ankara’da Yiğit Beton tesislerinde gerçekleştirdik. THBB MYM olarak yaptığımız sınav sonrası başarılı bulunan adaylar, MYK tarafından düzenlenecek Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı ile çalışacak. İş güvenliğine uygun çalışmak ve sorunlarla karşılaşmamak adına personelinizin Beton Pompa Operatörlüğü Mesleki Yeterlilik Belgesi almak üzere THBB MYM’ye başvurularını bekliyoruz.

Büyük ilgi gören “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” seminerlerimizi düzenlemeye devam ediyoruz. Bu seminerlerimizin 24.sünü aralık ayında Balıkesir’de gerçekleştirdik. Bahar aylarında yeni seminerlerimizi düzenlemeye başlayacağız.

Sektörümüzün gelişimi ve sorunlarımızın çözümü için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bu doğrultuda, Teknik Komite ile Çevre ve İş Güvenliği Komitesi Toplantılarını kasım ve aralık aylarında gerçekleştirdik. Teknik Komite Toplantısında; yapı denetim sisteminde beton ile ilgili uygulamalar ve Elektronik Beton İzleme Sistemi ile ilgili gelişmeler, THBB’nin son hazırladığı eğitim filmlerinden olan ve büyük ilgi gören “Şantiyede Taze Beton Numunelerinin Alınması ve Çökme Deneyi” eğitim filmi ve çekilmesi planlanan diğer eğitim filmlerinin konularını görüştük. Hazır beton sektöründeki iyi uygulama örneklerini değerlendirdiğimiz Çevre ve İş Güvenliği Komitesi Toplantısı’nda ise beton atıklarının bertaraf edilmesi, transmikserlerde ve mobil pompalarda elektronik kör nokta uyarı sistemleri, iş kazalarının önlenmesi için alınacak önlemler, Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (CSC) başta olmak üzere çevre ve iş sağlığı açısından sektörümüzü ilgilendiren önemli konuları değerlendirdik.

Beton yolların yaygınlaşması için çalışıyoruz. Kaynaklarımızın verimli kullanılması ve ülkemizde %100 yerli ürünler kullanılarak inşa edilebilen beton yol uygulamalarının önünün açılması amacıyla "Neden Beton Yollar?” başlıklı bir rapor hazırladık. Beton yolların tanımı, avantajları, çeşitleri, malzemeleri, yapım teknikleri ve gerekliliklerini açıkladığımız raporumuzu ilgili bütün kesimlerle paylaştık. Beton yolların yaygınlaşması için ilgili bütün teknik gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Avrupa Hazır Beton Birliğini (ERMCO) temsilen Avrupa Beton Kaplamalar Birliğinin (EUPAVE), Avrupa Parlamentosunda düzenlediği “2050 Sıfır Karbon Hedeflerine Doğru Sürdürülebilir Yollar” konulu etkinliğine katıldık.

Sektörümüzde kaynakların verimli kullanılmasına büyük önem veriyoruz. Verimlilik ve tasarruf sağlanmasına yönelik yaptığımız çalışmaları inceleyerek bilgi alan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM, çalışmalarımızı örnek çalışma olarak teyit etti. Böylece, Birliğimizin danışmanlığında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM tarafından hazırlanan “Hazır Beton İmalatı Kaynak Verimliliği Raporu” yayımlandı.

Daha önce hazırlamış olduğumuz kısa eğitim filmlerine yenilerini ekleyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son olarak, Mercedes-Benz Türk AŞ’nin sponsorluğunda “Transmikserle İnşaat Sahasında Güvenli Sürüş”, UTEST Malzeme Test Cihazları ve Makineleri İmalatı Dış Ticaret AŞ’nin sponsorluğunda “Şantiyede Taze Beton Numunelerinin Alınması ve Slump (Çökme) Deneyi” ve Castrol sponsorluğunda “Hazır Beton Sektöründe Doğru Madeni Yağ Kullanımı” eğitim filmi çektik. Yoğun ilgi gören bütün eğitim filmlerimiz bugüne kadar 135.000’in üzerinde izlendi.

Sektörümüzü bütün platformlarda temsil etmeye devam ediyoruz. Kasım ayında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından düzenlenen “Yapı Denetimi Sempozyumu’na katıldık. Sempozyumda, betonun inşaat sahasına gelen bir yarı mamul olduğuna dikkat çekerek yapı denetim kuruluşlarının betonun şartnameye uygunluğu, doğru teslim alınması, yerleştirilmesi ve bakımı ile ilgili kontrol sorumluluklarını ayrıntılı olarak açıkladık. Sempozyumda ayrıca,  Elektronik Beton İzleme Sistemi ile ilgili süreçlerine ve sektörümüzün sorunlarına değindik. Aralık ayında yapı denetim sisteminde laboratuvar ücretlendirmeleri ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya katıldık. Genel Müdür Banu Aslan Can’ın ev sahipliğindeki toplantıda sektörümüzün konu ile ilgili duruşunu ve görüşlerini aktardık. Aralık ayında İstanbul'un afetlere dayanıklı bir şehir olması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Deprem Çalıştayı'na katıldık. Bu Çalıştayda, depreme karşı dayanıklı yapılaşma ve betonda kalite denetimi başta olmak üzere görüşlerimizi paylaştık.

Son aylarda yaptığımız çalışmaları özetledikten sonra ekonomik değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. 2019 yılı Türkiye ekonomisi için zor bir yıl olmuştur. 2019 yılının ilk dokuz ayına ilişkin göstergeleri değerlendirdiğimizde hem beton sektörünün hem de genel anlamda inşaat sektörünün iyi bir yıl geçirmediğini söyleyebiliriz. Ekim ve kasım ayları ile birlikte inşaat sektöründe bir hareketlilik görülmekle birlikte bunun istenilen seviyeden uzak olduğu görülmektedir. Son bir yılda inşaat sektörünün istihdam kaybı 500 bini aşmıştır. Bu boyutta bir istihdam kaybının yaşandığı başka bir sektör bulunmamaktadır.

Son açıklanan büyüme rakamlarına göre 2019 yılının üçüncü çeyreğinde ülkemiz yüzde %0,9 büyümüştür. Sektörel bazda incelendiğinde özellikle inşaat sektöründe ciddi bir olumsuzluk göze çarpmaktadır. 2019 yılının ilk dokuz ayında ortalamada %9,3 daralma ile inşaat sektörü diğer sektörlerin gerisinde bir performans sergilemiştir. TÜİK tarafından açıklanan yeni millî gelir serisi 1999 yılına kadar geriye gitmektedir. Toplamda 21 yılın değerlerine baktığımızda 2008 küresel kriz döneminde üst üste 7 çeyrek daralan inşaat sektörü 2018 yılı ortasından bu yana 5 çeyrektir daralmaktadır. Buna bağlı olarak inşaata girdi sağlayan çok sayıda imalat sektöründe işler iyiye gitmemiştir.

Ağustos ayından itibaren yukarı yönlü hareket eden ipotekli satışların etkisi ile inşaat sektörü de hareketlenmiştir. Merkez Bankasının faiz kararlarından sonra inşaat sektöründe olumlu beklentiler yükselmiş olmakla birlikte sektör oyuncularının güveni olması gerekenin oldukça gerisinde kalmaya devam etmektedir. 2020 yılı başı itibarıyla kamu bankalarının sıfır konut kredi faizini %0,79’a çekmesinin ilerleyen dönemde inşaat pazarı üzerinde önemli bir pozitif etki yaratması beklenmektedir. 2020 yılının inşaat sektörü açısından daha iyi olacağından şüphe olmamakla birlikte inşaat sektörü oyuncularının yeni istihdam ve yatırıma yönelmeleri için uygun koşullar henüz ortaya çıkmamıştır.

İnşaat sektörünün geliştirilmesine yönelik atılacak her türlü adım, alınacak her türlü tedbir önemlidir. Özellikle 2020’de ülkemizin hedeflediği büyüme oranını yakalaması, aynı zamanda işsizlikle mücadelede istediği noktaya varması için inşaat sektörünün yeniden canlanması gerektiğine inanıyoruz.


Yukarı Çık