THBB

Yavuz IŞIK
ERMCO ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı
President of ERMCO and THBB

Türkiye Hazır Beton Birliği kurulduğu 1988 yılından bu yana, ülkemizde güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için gerekli olan kaliteli, doğru, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir beton üretiminin ve kullanımının yaygınlaşması için çalışmaktadır. Birliğimiz, hazır beton ile ilgili ürünlerin denetim ve belgelendirmelerini yaparak, ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamaktadır. Türkiye olarak, hazır beton alanındaki en büyük uluslararası kuruluş olan ERMCO’nun (Avrupa Hazır Beton Birliği) 25 yıldır üyesiyiz. ERMCO, Avrupa’nın ilgili organlarında özellikle standartlaştırma, belgelendirme ve çevre alanlarında hazır beton sektörünü temsil etmektedir. Avrupa Birliği’nin gündeminde olan enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, çevrenin korunması, döngüsel ekonomi, geri dönüşüm, kaynak verimliliği, malzeme kaynaklarının sorumlu işletilmesinin değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması gibi konular ERMCO ve paydaşları tarafından da takip edilmektedir.

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı olarak, 8 Eylül 2016 tarihinde Almanya’da gerçekleştirilen 24. ERMCO Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, 70 delegenin oyları ile Fransa, Almanya ve Türkiye’den temsilcilerin oluşturduğu Başkanlık Divanı’nın kararıyla üç yıllığına ERMCO Başkanlığına seçildim. 25 yıl boyunca ilk kez ERMCO Başkanlığı görevini Türkiye’ye kazandırmış olmaktan onur duymaktayım. Bundan sonraki süreçte, ERMCO’daki bu görevimizle birlikte Avrupa’daki gündemleri daha da yakın takip ederek son gelişmeleri ülkemize kazandırıp, sektörümüzün sorunlarını da Avrupa’daki kurumların gündemine getirip çözüm bulmaya çalışacağız. Böylece, Türkiye olarak Avrupa hazır beton sektörüne yön verirken ülkemiz hazır beton sanayisinin gelişimine de katkıda bulunacağız.

Ülkemizin ve birliğimizin elde ettiği bu başarıyla ilgili resmi makamlar başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bilgilendirdik. Avrupa’da elde ettiğimiz bu başarının ve birliğimizin mesajlarının sektörlerimize ve kamuoyuna aktarılması amacıyla Ankara’da ulusal gazetelerin temsilcileriyle bir araya geldik. Bu vesileyle, birliğimizin mesajlarını medya aracılığıyla sektörümüzle ilgili herkese aktarma fırsatı bulduk.

Avrupa’da elde ettiğimiz bu başarıda en büyük pay Türkiye’nin imarı yolunda ülkemize büyük yatırımlar yapmış olan Hükümetimize, değerli üyelerimize ve sektörümüzdeki tüm firmalara aittir. Bu vesileyle Hükümetimize, çalışmalarımıza katılan ve desteklerini esirgemeyen üyelerimiz başta olmak üzere tüm firmalara, kurum ve kuruluşlara bir kez daha teşekkür ederim.

Ülkemizde depreme dayanıklı yapılaşma açısından en önemli unsurlardan biri beton kalitesidir. Bunun sağlanması için, 1996 yılında oluşturduğumuz “Kalite Güvence Sistemi (KGS)” ile beton üreticileri etkin bir şekilde denetlenmektedir. Bu denetimleri bir ileri aşamaya taşımak için, THBB ve KÜB arasında imzalanan protokol dâhilinde 2014 yılından bu yana betonda kullanılan kimyasal katkılar KGS denetimlerine tabi tutulmaktadır. Oluşturulan raporlar KÜB Yönetim Kurulu’na iletilerek katkı üretim performanslarının uygun hale getirilmesi sağlanmaktadır. KGS’nin yaptığı bu denetimler, ülkemizdeki yapıların depreme dayanıklı ve uzun ömürlü olması yönündeki çalışmalara büyük katkıda bulunmaktadır.

Birliğimiz, betonun doğru ve yerinde kullanımını özendirmek, malzeme seçimi ve mimari üretim sürecinde yaşanılır çevreler ve estetik yapı örneklerini ödüllendirmek amacıyla dört yıl arayla Mimarlık Ödülleri düzenlemektedir. Türkiye’deki diğer birçok mimari ödülden farklı olarak, THBB 2016 Mimarlık Ödülleri, 3 aşamalı bir değerlendirme sürecine sahiptir. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz yarışmaya 57 başvuru yapıldı. 1. aşamada 19 proje daha detaylı tartışmak üzere seçilirken 2. aşamada 6 yapı finalist olma hakkı kazandı. Jüri üyeleri finalist yapıları teker teker gezip yerinde gözlemledikten sonra ödül sahibini belirleyecek.

Birlik olarak  sektördeki sorumluluklarımızı yerine getiriyor, sektörümüzü ilgilendiren tüm sorunlarla birlikte iş güvenliği ve eğitim konusuna da  büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda, transmikser şoförlerini toplam 40 saatlik operatörlük eğitimine tabi tutuyoruz. Bu eğitim kapsamında transmikser sürücüleri öncelikle ileri ve güvenli sürüş teknikleri dersi almaktadır. Eğitimlerimizde, beton uygulamaları hakkında genel bilgilerin yanı sıra, araç bakımı ve kullanımı, lastik bakımı, öfke kontrolü, trafik, ilkyardım vb. konularında dersler verilmektedir. Bu eğitimler sonrasında başarılı olan şoförler belge almaya hak kazanmaktadır. Birlik olarak, sektörün ve kamuoyunun yaşadığı sorunların yetkililerle paylaşılmasında öncülük etmeye hazırız. Bu doğrultuda birliğimizin üyesi olmayan firmaları da transmikser şoförlerini eğitimlerimize göndermeye davet ediyoruz.

THBB olarak belirli periyotlarda gerçekleştirdiğimiz Yönetim Kurulu Toplantımızı ekim ayında Safranbolu’da yaptık. Toplantıda sektörümüzde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini görüştük. Toplantı öncesi gazetecilere inşaat ve hazır beton sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak ülkemizde 20 milyon konutun 7 milyonunun depreme dayanıksız olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini yeniden vurguladık.

Birliğimiz, ülkemizde üretilen ve kullanılan betonların gerek niteliğinin gerekse kullanım miktarının arttırılması konusunda da çalışmalar yapmaktadır. Bu doğrultuda, 1995 ve 2015 yıllarında ERMCO Avrupa Hazır Beton Kongrelerini, 2004 yılından bu yana Hazır Beton Kongresi ve Fuarlarını gerçekleştiren birliğimiz, 2017 yılında İstanbul’da kongre ve fuar düzenleyecektir. 13-14 Nisan 2017 tarihlerinde düzenleyeceğimiz Beton 2017 Kongresi için bildiriler gelmeye devam ederken, 13-15 Nisan 2017 tarihlerinde dokuzuncusunu düzenleyeceğimiz fuarımızda da firmalar hızla yerini almaya başladı. Kongre ve fuarımızın, her yıl olduğu gibi bu yıl da sektörümüze yenilik getireceğine ve hareket kazandıracağına yürekten inanıyorum.

Birlik olarak, sektörümüze fayda sağlayacak çalışmalarımızdan biri de “Hazır Beton Endeksi”dir. Bu çalışma, sektörümüzdeki gelişmelerin takip edilmesi ve sektörümüzü etkileyecek gelişmelerin önceden fark edilerek gerekli tedbirlerin alınması amacıyla yapılmaktadır. Üyelerimizin katkılarıyla hazırladığımız raporun üçüncüsünü öncelikle üyelerimizle paylaştık. Raporun özetini ise sektörümüzle ilgili tüm firmalara ve medyaya ilettik. “Hazır Beton Endeksi”nin 2016 Eylül Ayı Raporu’na göre ağustos ayında faaliyet anlamında hız kazanan sektörümüz, eylül ayında frene bastı. Faaliyet, beklenti ve güven endeksinde yaşanan dalgalanma sonucunda “Hazır Beton Endeksi”, eylül ayını güven seviyesi olarak kabul edilen 100 barajının altında 99.16 noktasında tamamladı. Rapora göre faaliyet endeksinde yüzde 2’lik daralma meydana geldi. Beklentinin düşmeye devam etmesi inşaat sektöründeki durgunluğun devam ettiğini göstermektedir. Güven endeksinin sabit kalması ise inşaat sektöründe yaşanan durgunluğa rağmen, hazır beton üreticilerinin sektöre olan güvenlerini yitirmediklerini kanıtlamaktadır.

Daha geniş bir ekonomi çerçevesinde ikinci çeyrek verilerine baktığımızda; 2015’in ilk yarısında yüzde 0,3 küçülen inşaat sektörü bu yılın ilk yarısında yüzde 6,7 büyümüştür. Özel sektör ve kamu inşaat harcamaları yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6,8 artmıştır. İnşaat ciro endeksi, 2016 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,8 oranında artmıştır. İnşaat üretim endeksi, 2016 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 oranında artış göstermiştir. Eylül ayına ilişkin açıklanan son verilere baktığımızda ise İnşaat sektörü güven endeksi eylül ayında yüzde 3,2 oranında artarak 82 değerine yükselmiştir. Mevcut inşaat işleri seviyesi eylül ayında geçen yılın eylül ayındaki mevcut işler seviyesinin 4,2 puan üzerinde gerçekleşmiştir. Konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 artmıştır. Burada dikkatimizi çeken en önemli nokta: Eylül ayına ilişkin artış, ikinci çeyrek artış oranlarının bir hayli gerisindedir. 


Yukarı Çık