THBB

Yavuz IŞIK
ERMCO ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı
President of ERMCO and THBB

Geçtiğimiz sayıda hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörlerini İzmir’de buluşturacağımız fuarımızdan bahsetmiştim. Bu sayımızda Birliğimizin faaliyetleri, inşaat ve hazır beton sektörü ile ilgili değerlendirmelerimi paylaşmadan önce fuarımız hakkında bilgi vermek istiyorum.

Üyelerimizin ve hazır beton sektörüyle ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle 10. Beton Fuarı’nı 25-28 Nisan 2018 tarihlerinde İzmir’de başarıyla gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Sektörümüzün vizyonunu ve yol haritasını belirlemek açısından da çok önemli bir buluşma olan hazır beton fuarlarını yıllardır düzenliyoruz.

Fuarlarımızın hazır beton ve ilgili sektörlerin buluştuğu bir platform haline gelmesi için çalışıyoruz. Bu doğrultuda Fuar kapsamında özel bir seminer programı hazırladık. Fuarımızın öncesinde kapsamlı bir tanıtım çalışması yaptık. Bakanlıklar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, belediyeler, üniversiteler başta olmak üzere ilgili tüm resmi kurumlara, hazır beton sektörünün ve ilgili tüm sektörlerin temsilcilerine, sektörümüzle ilgili tüm birliklere, derneklere davetiye, fuar afişi, seminer programı göndererek 20 binden fazla kişiyi Beton İzmir 2018’e davet ettik. Sektör temsilcilerimizi ise şahsen arayarak davette bulunduk. TV ve radyo reklamları ve sektörel dergi reklamları ile geniş kitlelere ulaştık.

25 Nisan 2018 tarihinde Fuarİzmir’de düzenlediğimiz törenler ile Fuarımızın ve Seminerlerimizin açılışını yaptık. Törenlere, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanı Mehmet Özkan, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman, THBB Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Pastonoğlu, Fatih Vardar, Kadir Büyükdereci, Mehmet Ali Onur, Mehmet Ali Durmaz, Mustafa Ulucan, Ziya Gökmen Togay, üyelerimiz, akademisyenler, araştırmacılar, hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcileri katıldı. Bu yıl onuncusunu düzenlediğimiz fuarımıza ilgi diğer yıllarda olduğu gibi yoğundu. 120 markanın sergilendiği Fuarımız 4 gün boyunca 3 bin ziyaretçiyi ağırladı. Fuar katılımcılarının; İzmir’deki fuardan mutlu ayrılmaları bizleri de sevindirdi.

Önceki yıllarda olduğu gibi Fuarımızda THBB Seminerleri düzenledik. Fuarın ilk iki günü olan 25-26 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz THBB Seminerlerinde, Geçirimli Beton, Beton ve Sürdürülebilirlik, Mega Projelerde Beton başlığı altında Çanakkale Köprüsü Beton Uygulamaları ve Yusufeli Barajı ve HES Projesinin Karakteristik Özellikleri ile Baraj Gövdesi Kütle Betonu Tasarımı, Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yollar, Sürdürülebilir Beton üretimi için Geri Dönüşüm Suyunun Tamamen Kullanılması, Sıvı Azot ile Beton Soğutma Teknolojisi seminerleri başta olmak üzere sektörün gelişimine katkı sağlayacak konularda sunumlar yapıldı. Fuarımızda, THBB Seminerleri kapsamında ekonomi semineri de düzenledik. Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ekonomisi, inşaat ve hazır beton sektörü başta olmak üzere ekonomi konularında bir konuşma yaptı. “Betonstar”ın Ana Sponsorluğunda düzenlenen THBB Seminerleri katılımcıların ilgi odağı oldu.

Fuar katılımcılarına, üyelerimize; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Hazır Beton Birliği, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İstanbul Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneğine bir kez daha teşekkür ediyorum. 2020 yılında İstanbul’da düzenleyeceğimiz Fuarımızda tekrar görüşmeyi diliyorum.

Fuar değerlendirmemi yaptıktan sonra sizlere her sayıda olduğu gibi ekonomik değerlendirmelerimi aktarmak istiyorum. Bu yıl yaptığım tüm değerlendirmelerde olabildiğince sektör temsilcilerimizi kur riskine karşı dikkatli olmaya çağırdım. Yılsonu kur tahminimi soran gazeteci arkadaşlarıma, 2018 yılında, tek tahmin edilemeyecek unsurun, kur olduğunu söylemiştim ve öyle de oldu. Kur artışı bir yandan enflasyonu körüklerken aynı zamanda şirketlerimizin finansal yapısına da zarar vermektedir. Kur riskinin getireceği tahribatları göz önünde bulundurarak sanayiciler olarak dikkatli hareket etmek zorundayız.

2018 yılına inşaat sektörü açısından baktığımızda, özellikle konuta olan talepte bir azalma göze çarpmaktadır. 2018 mart ayında 50.701 yeni konut satışı gerçekleşmiştir. Bu rakam, Türkiye’de konut sektörünün hız kazandığı 2015 yılından bu yana en düşük mart ayı değeridir. Konut satışlarındaki düşüşün temelinde ipotekli satışlardaki azalış yatmaktadır. Önceki yıl mart ayında 50.000 olan ipotekli satış sayısı bu martta 32.000’e gerilemiştir. Hane halkının satın alma gücünü ve ekonomiye olan güvenini göstermesi açısından önemli olan ikinci el ipoteksiz alımlarda ise geçen yıla kıyasla yalnızca %2,5’lik bir azalma görülmektedir.

Son olarak üyelerimizin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz ve inşaat sektöründeki gelişmeleri en hızlı ve güncel bir şekilde gösteren hazır beton endeksindeki son durumu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Geride bıraktığımız mart ve nisan aylarında hazır beton sektöründe bir hareketlenme göze çarpmaktadır. Ancak geçen yılla kıyaslandığında, 2018 yılının ilk 4 ayında inşaat sektöründe önemli bir yavaşlama söz konusudur. Bu nedenle, inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik geçen hafta alınan tedbirler çok yerinde olmuştur ve zamanlaması doğrudur. Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay süreyle konut teslimlerinde %18 yerine %8 KDV uygulanacak olması, %4 olan tapu harcının %3’e indirilmesi ve son olarak ev kredilerinde bankaların yeni bir faiz kampanyası başlatmaları, sektöre canlılık getirecektir. İnşaat faaliyetlerindeki yavaşlamanın bariz bir şekilde ortaya çıktığı 2018 yılında alınan bu tedbirlerin ne derece etkili olduğunun yakından takip edilmesi gerekmektedir. 

Ekonomik değerlendirmelerimden sonra Birlik faaliyetlerimizi sizlerle paylaşmak isterim. Mart ayı sonunda Birliğimizin 31. Olağan Genel Kurulu’nu yaptık. Genel Kurulumuzda Birliğimizin çalışmalarını üyelerimizle paylaştık, 2017 yılı büyüme verilerini ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdik. Mart ayında aynı zamanda Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) Yönetim Kurulu, Strateji ve Gelişim Komitesi, Teknik Komite ve Sürdürülebilirlik toplantılarına katıldık. 22 Mart 2018 tarihinde Norveç Oslo’da gerçekleştirilen ERMCO Yönetim Kurulu ve ERMCO Strateji ve Gelişim Komitesi toplantısında yapılan çalışmalar, EFCA ile ortak çalışmalar ve üyelikler konuları görüşüldü. ERMCO Strateji ve Gelişim Komitesi toplantısında ise betonda kaynakların sorumlu kullanımı ve bölgesel sistem operatörleri, araç sürüş saatleri, beton teslimatında çevreci teknikler, ERMCO 2018 Kongresi başta olmak üzere gündem maddeleri görüşüldü. 26 Mart 2018 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen ERMCO Teknik Komite toplantısında, betonun dürabilitesinin performansa dayalı olarak belirlenmesi, yapılarda dayanımın değerlendirilmesi gibi konular görüşüldü. 27 Mart 2018 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen ERMCO Sürdürülebilirlik Komitesi toplantısında EN 15804 ve EN 15978 standartları, beton için Ürün Kategori Kuralları (PCR) ve Çevresel Ürün Beyanı (EPD), karbonatlaşma ve betonda bağlanan CO2, çevreci transmikserlerle ilgili çalışma grubu konuları ile gündemdeki diğer konular görüşüldü.

Mart ve nisan aylarında sektörümüzü ilgilendiren gelişmeleri takip ederek aldığı kararlar ile Yönetim Kurulumuza katkı sağlayan komitelerimizden Teknik Komite ile Çevre ve İş Güvenliği Komitesi toplantılarını gerçekleştik.

Mart ayında üyelerimize yönelik olarak “Beton Piyasa Gözetimi ve Denetimi Bilgilendirme Semineri” düzenledik. Seminerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Yapı Malzemeleri Dairesi Başkanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Şube Müdürlüğünden Mehmet Ufuk Uytun, katılımcılara, hazır beton, hazır beton kullanılması zorunluluğu, TS EN 206 ve TS 13515’e göre kapsam dışı olan betonlar başta olmak üzere denetimler hakkında bilgi verdi.

Hazır beton sektörü çalışanlarına yönelik eğitimlerimiz devam ederken sektörümüz ihtiyaçlarına yönelik yeni eğitimler de düzenliyoruz. Maddi hasarlı trafik kazalarında trafik kazası tespit tutanağı düzenlenmesinden kaynaklanan kayıpları ve yaşanan sorunları çözmek amacıyla “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Düzenleme Eğitimi” vermeye başladık. Tüm bunların yanı sıra kurucusu olduğumuz Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonunun (YÜF) düzenlediği seminerlere de destek veriyoruz. Mart ayında Kastamonu Üniversitesinde düzenlenen seminerlere katılarak “Hazır Beton Üretimi ve Beton Uygulamaları” başlıklı sunum yaptık.

Derneğimizin son iki ay içerisindeki faaliyetlerini özetledikten sonra sözlerime son verirken 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.


Yukarı Çık