THBB

CSC Belgelendirmesi Avusturya Yeşil Binalar Konseyi (ÖGNI) tarafından tanındı 

Türkiye Hazır Beton Birliğinin üyesi ve Bölgesel Sistem Operatörü olduğu İsviçre merkezli Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (The Concrete Sustainability Council) Belgelendirme sistemi, Avusturya Yeşil Binalar Konseyi (ÖGNI) yeşil bina değerlendirme sistemi tarafından tanındı.

Beton ve çimento sektöründe faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar, kaynakların sorumlu kullanımı belgelendirme sisteminin geliştirilmesi için 2013 yılında bir araya geldi ve bunun sonucunda 2016 yılında Beton Sürdürebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council) kuruldu. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2017’de Konsey’in üyesi ve “Bölgesel Sistem Operatörü” olmayı başardı. Beraberinde betonun kalite denetiminde en etkin kurum olan Kalite Güvence Sistemi (KGS) de “Belgelendirme Kuruluşu” olarak atandı. Konsey, beton sektörü, çimento ve agrega gibi beton bileşenleri için bütün dünyada kabul gören bir ürün “Belgelendirme Sistemi” getirmektedir. Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (CSC); beton, agrega ve çimento üreticilerinin sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarının, güvenilir, bağımsız, verilere dayanan bir belgelendirme sistemi ile ödüllendirilmesi imkânı sunmaktadır. 

Beton Sürdürülebilirlik Konseyi, CSC Belgelendirmesinin yeşil bina değerlendirme sistemleri tarafından tanınması için çalışmalarını sürdürüyor. 2021 yılı nisan ayında CSC Belgelendirmesi Avusturya Yeşil Binalar Konseyi (ÖGNI) yeşil bina değerlendirme sistemi tarafından tanındı. CSC Belgelendirmesinin ÖGNI tarafından tanınmasıyla birlikte, platin, altın ve gümüş seviyesindeki CSC belgeli betonlar ile CSC belgeli geri dönüşümlü betonların kullanıldığı projeler Avusturya Yeşil Binalar Konseyi (ÖGNI) yeşil bina değerlendirme sisteminden ekstra puan kazanabilecek. 

CSC Belgelendirmesi, 2020 yılı aralık ayında da Amerikan Yeşil Binalar Konseyinin (US Green Building Council) sürdürülebilir yeşil bina değerlendirme sistemi LEED tarafından tanınmıştı. “Tedarik Zincirinde Toplumsal Hakkaniyet” kriteri içinde yer alan pilot kredi, ham maddelerin çıkarılması, işlenmesi, üretimi, bileşenlerin ve ürünlerin montaj aşamaları dâhil olmak üzere, malzeme ve ürünlerin üretiminden etkilenenler ve bunlara dâhil olanlar için daha adil, daha sağlıklı bir çevre yaratmayı amaçlamaktadır. CSC Belgelendirmesinin LEED tarafından tanınmasıyla birlikte CSC Belgeli betonların kullanıldığı projeler LEED’den ekstra puan kazanmaktadır. 

CSC hakkında bilgi almak için https://www.thbb.org/hizmetlerimiz/beton-surdurulebilirlik-konseyi-csc/ adresini ziyaret edebilir, Türkiye’de CSC belgesi almak için https://toolbox.concretesustainabilitycouncil.com adresinden başvuru yapabilirsiniz.


Yukarı Çık