THBB

BETON 2023 Hazır Beton Kongresi, dünya çapında akademisyenleri ve sektör temsilcilerini İstanbul’da buluşturdu

 

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) düzenlediği BETON 2023 Hazır Beton Kongresi 8-10 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde iki ayrı salonda gerçekleşen Kongre’yi akademisyenler ve araştırmacıların yanı sıra hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcilerinden oluşan yaklaşık 1000 delege takip etti. Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir onuruna düzenlenen BETON 2023 Kongresi’nde; betonda döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik; hazır beton sektöründe endüstri 4.0 ve dijitalleşme; beton özelikleri, bileşenleri, tasarımı ve testler; özel betonlar ve uygulamaları; beton yollar ve kara yolu beton güvenlik yapıları; betonda yenilikçi yaklaşımlar ve ürünler; üretim aşamasında ve yerindeki betonda nitelik denetimi; betonun dayanıklılığı (dürabilitesi) ve iç yapı özellikleri; hazır beton sektöründe güncel konular ve yapısal uygulamalar başlıkları altında sektörümüzün gelişimine katkı sağlayacak 21’i çağrılı bildiri olmak üzere toplam 95 bildiri sunuldu. 

Türkiye Hazır Beton Birliğinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir onuruna düzenlediği BETON 2023 Hazır Beton Kongresi 8-10 Kasım 2023 tarihlerinde Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde yapıldı. 8 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen Açılış Töreni’ne Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, BETON 2023 Kongre Ana Sponsorlarından AKÇANSA’nın Hazır Beton ve Agregadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Koç, ÇİMBETON’un Hazır Beton Direktörü Dr. İrfan Coşkun, ÇİMSA Çimento’nun Hazır Beton ve Agrega Satış Grup Müdürü Ali Ergölen, Katkı Üreticileri Birliği Başkanı Osman İlgen, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapım Teknolojileri ve Laboratuvar Daire Başkanı İrşade Aydoğdu Gürbüz, akademisyenler ve araştırmacıların yanı sıra hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcileri katıldı.  

BETON 2023 Kongresi açılış töreninde konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, konuşmasına “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Millî Mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı, rahmet ve minnetle anarak başlamak istiyorum. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında da ilk günkü azim ve kararlılıkla ülkemiz, aziz milletimiz ve sektörlerimiz için çalışmaya devam edeceğiz.” diyerek başladı. 

Konuşmasına betonun ve betonarmenin tarihiyle ilgili bilgiler vererek devam eden Yavuz Işık, “Birliğimizin kurulduğu yıllarda yaygın olarak elle karıştırılan beton kullanılıyordu. Birliğimizin kurulduğu 1988 yılında faaliyet gösteren 30 üretim tesisi ile yıllık 1,5 milyon metreküp beton üretilmekte iken son 35 yılda hazır beton tesis sayısı 1.114’e ulaşmış, üretim ise 105 milyon metreküpe yükselmiştir. Türkiye, bu büyüme performansıyla beton üretiminde Avrupa’nın lideri konumundadır.” dedi. 

Avrupa Hazır Beton Birliğinden (ERMCO) alınan 2022 yılı verilerine göre AB üyesi bütün ülkelerin toplam üretim miktarı 262 milyon metreküp iken, Türkiye’nin tek başına 105 milyon metreküp beton ürettiğine dikkat çeken Yavuz Işık, “AB ülkelerinde ortalama kişi başı hazır beton üretimi 0,60 metreküp iken Türkiye’de kişi başı hazır beton üretimi 1,23 metreküptür. Türkiye sadece üretim miktarı açısından değil dayanım sınıfları açısından da büyük gelişme kaydetmiştir. Beton dayanım sınıfları ele alındığında Avrupa ortalamasının üzerine çıkan Türkiye, C25 ve üzeri dayanım sınıflarında listenin başlarında yer almaktadır.” diye konuştu. 

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi başta olmak üzere 1999 Düzce, 2011 Van, 2020 İzmir, 2021 Elâzığ, 2023 Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinde yıkılan binaları yerinde incelediklerini vurgulayan Yavuz Işık, “Yapıların yıkılmasının başlıca nedenleri, zayıf zemin koşulları, hatalı uygulamalar, yapısal düzensizlikler, yanlış statik hesaplamalar, beton ve çelik gibi taşıyıcı malzemelerde zafiyet ve yapının taşıyıcı sistemine daha sonra müdahale edilmesi olarak sıralanabilir. Bir de bunlara denetim zafiyetleri eklenmelidir. Standartlara uygun olmayan beton kullanımının etkisi ile yıkılan ya da ağır hasar gören binaların neredeyse tamamı hazır beton ile inşa edilmeyen yapılardır. 2000’li yılların başında hazır beton kullanımı zorunlu olmuş ve denetim mekanizmalarının da gelişmesiyle hazır beton güvenli yapıların en önemli unsuru hâline gelmiştir. Ülkemizde en sıkı denetlenen yapı malzemesi olan hazır beton, şantiyelerde standartlara uygun bir şekilde kullanıldığında ve tüm süreçler doğru yönetildiğinde yapıların güvenliğini sağlamaktadır. Kahramanmaraş Depremleri sonrasında sadece riskli yapıların değil, üretimden denetim aşamasına kadar geçen tüm süreçlerdeki iş yapış şeklinin ve zihniyetin de dönüşmesi gerektiğinin önemini görmüş olduk. Bu konuda gerekli politikaların ve eylem planlarının oluşturulmasını destekliyor ve tüm tarafları göreve davet ediyoruz.” dedi.

Yavuz Işık konuşmasının sonunda, “Onuruna düzenlediğimiz BETON 2023 Kongremiz vesilesiyle Sayın Prof. Dr. Mehmet Ali TAŞDEMİR Hocamıza sektörümüz adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenlediğimiz bu kongrede Bilim Kurulu’na, bildiri sunan değerli yazarlara ve ülkemizin dört bir yanından gelen katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca sponsorlarımızın desteği, bu Kongrenin düzenlenebilmiş olmasında ayrı bir öneme sahiptir. Kongre sponsorlarımıza canıgönülden teşekkür ediyorum.” dedi.

Törende, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, BETON 2023 Hazır Beton Kongresi’ni onuruna düzenlendiği Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir’e kongrenin anısına bir teşekkür plaketi takdim etti. Plaket takdiminin ardından Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir bir teşekkür konuşması yaptı.

Üç gün süren Kongrenin Kapanış Töreni 10 Kasım 2023 tarihinde yapıldı. Prof. Dr. Özkan Şengül törende Kongreyle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Kongre, BETON 2023 Hazır Beton Kongresi Ana Sponsorları AKÇANSA BETONSA, ÇİMENTAŞ ÇİMBETON, ÇİMSA; Resmî Sponsorları MONO ANALYTICS, TOPSİT, MASTERCHEM, PASCAL YAPI KİMYASALLARI, LYKSOR, MOBİLİZ, CHRYSO, TÜRKÇİMENTO, İNOSEL, POLİSAN YAPIKİM, LİYA LABORATUVAR TEST CİHAZLARI; Etkinlik Sponsoru ENTO MADEN GLOBAL AŞ ve Lojistik Sponsoru VİSTA MADENCİLİK’e plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

 

Kongre bildirilerini izlemek için burayı tıklayınız

Kongre bildirilerini okumak için burayı tıklayınız.

Kongre Çağrılı Bildirileri Kitabı'nı almak için burayı tıklayınız. (Bildiriler Kitabı basılmamıştır. Üstteki bağlantıdan bildirilere erişilebilmektedir.)

 

BETON 2023 KONGRESİ ANA SPONSORLARI

 

BETON 2023 KONGRESİ RESMÎ SPONSORLARI 

 
       

 

BETON 2023 KONGRESİ ETKİNLİK SPONSORU 

 

BETON 2023 KONGRESİ LOJİSTİK SPONSORU 

 

 

İnşaat, hazır beton, çimento ve agrega, inşaat teknolojileri ve ekipmanları sektörleri, BETON 2023 Hazır Beton Fuarı’nda bir araya geldi

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) TG Expo organizatörlüğünde düzenlediği “BETON 2023 Hazır Beton Fuarı”, hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörlerini bir araya getirdi. 8-11 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı’nı 4 günde 10.670 kişi ziyaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) TG Expo organizatörlüğünde düzenlediği “BETON 2023 Hazır Beton Fuarı”, hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörlerini Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde bir araya getirdi. BETON 2023 Hazır Beton Kongresi ile eş zamanlı olarak 8-11 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı 8-11 Kasım 2023 tarihlerinde Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırladı.

BETON 2023 Hazır Beton Fuarı’nda beton pompaları, beton santralleri, iş makineleri, yükleyiciler, beton işleme ekipmanları, 3D beton baskı teknolojileri, transmikserler, silobaslar,  yapı kimyasalları ve treylerler gibi pek çok ürün görücüye çıktı. 200’ün üzerinde markanın yenilikçi ürünlerinin tanıtıldığı fuarı 4 günde 10.670 kişi ziyaret etti.

Sektörün ticaret platformu BETON 2023, Türkiye’nin lider markalarının yanı sıra dünyaca ünlü firmaların da katılımıyla yerli ve yabancı katılımcı sayısı, ziyaretçi sayısı ve ticaret hacminde gösterdiği önemli artış ile sektörde geniş yankı uyandırdı.

BETON 2023 Hazır Beton Fuarı, 1.652’si yabancı olmak üzere toplam 10.670 sektör profesyonelinin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. ABD, BAE, Arnavutluk, Kosova, Cezayir, Katar, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Umman, Filistin ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 54 ülkeden gelen ziyaretçiler fuara büyük ilgi gösterdi.

8 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen BETON 2023 Fuarı Açılış Töreni’ne İstanbul Valisi Davut Gül, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, TG Expo Uluslararası Fuarcılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız, TG Expo Uluslararası Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Cem Şenel, Schwing Almanya CEO’su Dr. Mehmet Varlık, hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcileri katıldı.

BETON 2023 Fuarı’nın açılış töreninde konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Sektörlerin gelişimine önemli katkıda bulunan fuarlar, yenilikleri takip ederek kendimizi geliştirmemizi sağlayan, ileriye dönük adımlarımız için öngörü sunan ve tüketiciyle üreticileri buluşturan bir köprüdür.” dedi.

Bugün bir ürün satmak için sadece kaliteli üretim yapıp piyasaya sürmenin yeterli olmadığını ifade eden Yavuz Işık, “Doğru yer ve doğru zamanda, mutlaka doğru bir organizasyonda yer alarak hedef kitlemizle iletişim kurmanın önemini unutmamalıyız. Bu sebeple sektörümüzün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla fuarlar düzenliyoruz. Pandemi ve depremler dolayısıyla bir müddet sekteye uğramış olan fuarımızın açılışını bugün sizlerle birlikte gerçekleştirmenin sevincini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında düzenlediğimiz bu fuarımızda sizleri bir kez daha ağırlamaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

Sektörün 6 milyar doları aşan cirosu, 37 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayan Yavuz Işık, “Bu rakamlar inşaat sektörünün en temel kolunun hazır beton sektörü olduğunu göstermektedir. Bu başarıda her bir firmanın çabasının yanı sıra Birliğimizin çalışmalarının da büyük rolü bulunuyor. TÜİK Dış Ticaret verilerine göre beton pompa ihracatı 2022 yılında 67 milyon dolar seviyesine yükselerek son 5 yılda %170 artış göstermiştir. Beton karıştırıcısı donanımlı taşıtların ihracatı 2022 yılında 46 milyon dolar seviyesine yükselerek son 5 yılda %57 artış göstermiştir. Beton ve harç karıştırıcılarının ihracatı ise 2022 yılında 124 milyon dolar seviyesine yükselerek son 5 yılda %83 artış göstermiştir. Bir zamanlar bu ekipmanlarda dışarıya bağımlı olan ülkemiz artık ihracatçı bir konuma yükselmiştir. Amerika, Avrupa, Afrika ve Türki Cumhuriyetlerine yapılan ihracatlarla ülkemize döviz kazandırılmaktadır. Türkiye Hazır Beton Birliği olarak bu milli ve yerli firmaları her zaman destekledik, desteklemeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Başarıyla gerçekleştirdikleri on bir fuardan sonra, THBB tarafından düzenlenen Beton Fuarlarının artık bir gelenek hâlini aldığının altını çizen Yavuz Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da sektördeki son teknoloji ürünlerin yanı sıra sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesini fuarımızda görme imkânı bulacaksınız. Fuarımız, bir kez daha, inşaat ve onun en temel kolu olan hazır beton sektörüyle ilgili birçok firmayı bir araya getirmektedir. Aynı zamanda, önceki yıllarda olduğu gibi, 100’ün üzerinde katılımcısı, Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan 2.000’i yabancı olmak üzere toplamda 10.000’den fazla sektör profesyoneli misafirimiz, Fuarımızın uluslararası önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO), Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (CSC), Ankara Sanayi Odası, İstanbul Sanayi Odası, ÇEDBİK, Türkiye Deprem Vakfı, Türkiye İMSAD, İNTES, Türkiye Müteahhitler Birliği, İnşaat Mühendisleri Odası, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği, TÜRKÇİMENTO ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından desteklenen fuarımızın sektörümüze yenilik getireceğine ve hareket kazandıracağına yürekten inanıyorum. Açılışa katılarak bizleri onurlandıran İstanbul Valimiz Sayın Davut Gül ve Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Gürcan ve siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye Hazır Beton Birliği adına verimli ve keyifli bir fuar geçirmenizi dilerim.”

BETON 2023 Fuarı açılış töreninde yapılan konuşmaların ardından Fuar’ın açılış kurdelesini İstanbul Valisi Davut Gül, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, THBB Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, TG Expo Uluslararası Fuarcılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız, TG Expo Uluslararası Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Cem Şenel, Schwing Almanya CEO’su Dr. Mehmet Varlık birlikte kesti.

 

 

  

 

BETON 2023'Ü DESTEKLEYEN KURULUŞLAR

 
 
  

 


Yukarı Çık