THBB

THBB kentsel dönüşüm sürecinde yıkılan binaların beton kalitesini inceledi

Türkiye Hazır Beton Birliği İstanbul Sarıgazi bölgesinde kentsel dönüşüm sürecinde yıkılan ve yıkım kararı alınmış binalarla ilgili değerlendirmelerini ve bu binaların betonlarından aldığı karot örneklerinin deney sonuçlarını içeren raporunu açıkladı.
İstanbul Sarıgazi bölgesinde birçok ağır hasarlı ve az hasarlı bina gözlemlenmiş ve Ekim ayı içinde bu binaların bazılarının betonlarından karot örnekleri alındı. Alınan beton karot numuneleri üzerinde, Türkiye Hazır Beton Birliği Yapı Malzemeleri Laboratuvarı’nda “Basınç Dayanım Deneyi” yapılarak beton kalitesi belirlendi.

THBB tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümünde şu değerlendirmelere yer verildi:
“İstanbul Sarıgazi bölgesinde tespit edilmiş ve yıkım kararı alınmış binalardan Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından alınan numunelerin ortalama basınç dayanım değerleri 8MPa (cm2 de 80kg yük taşıyabilen beton) olarak tespit edilmiştir.

Daha önce de yaptığımız araştırmalar ve laboratuvarımıza değerlendirilmesi için gelen yapıların sonuçları da yaklaşık aynıdır. Elle üretilmiş betonlarla yapılmış binaların beton basınç dayanım değerleri ne yazık ki 8MPa (cm2 de 80kg yük taşıyabilen beton) civarındadır. Bu değerler o zamanki mevzuata göre sağlaması gereken değerlerin bile yarısı kadardır. ‘Afet Bölgeleri’nde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’e göre en düşük beton sınıfı ‘C20’ (santimetrekarede en az 200 kg yük taşıyabilen beton) olmalıdır. Günümüzde ise dökülen betonların %50’ye yakını C30 (cm2 de 300kg yük taşıyabilen beton) ve üstündedir.

Bu nedenlerle hazır beton yaygınlaşmadan önce 1990’lı yıllardan önce yapılmış yapıların bir an önce risk analizi yapılmalı ve beton basınç dayanımı proje dayanımının çok altında ise bir an önce yenilenmesi için çalışmalara başlanmalıdır. Yapılan bu araştırma Kentsel dönüşümün gerekli olduğunu ve bir an önce yapılması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Ayrıca beton kalitesi açısından bu hataların tekrarlanmaması için Türkiye Hazır Beton Birliği Üyesi KGS Belgeli C30 ve üstü dayanım sınıfında betonlar tercih edilmelidir.”

Beton Karot Basınç Dayanım Sonuçları:

 

Numune Alınan Yapıya Ait Bilgiler
Yapı Kat Sayısı
:
5 kat
Yapı Yaşı
:
> 30 yıl
Karot Numunelere Ait Bilgiler
Karot Çapı
:
75 mm
Çap / Boy
:
1:1
Başlıklama Şekli
:
Kalsiyum alüminatlı çimento ile başlıklama

 

ÖLÇÜM SONUÇLARI

 

Sıra Numune Kodu Numune Ağırlığı (g) Karot Numune Basınç Dayanımı Ölçüm Sonuçları (MPa)
1 K2/1 673,5 10,7
2 K2/2 683 11,1
3 K2/3 669,5 12
4 K2/4 661 9,4
5 K3/1 702 9,7
6 K3/2 690 13
7 K3/3 687,5 15,3
8 K3/4 666 9

 

 
DEĞERLENDİRME TABLOSU
 
Karot Sonuçlarının Ortalaması (Küp Dayanımı)
:
11,3 MPa
Karot Sonuçlarının Ortalaması (Silindir Dayanımı)
:
8 MPa

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) olarak özel ve kapsamlı Deprem Analiz Raporu hazırlıyoruz. Bilgi almak için tıklayın...


Yukarı Çık